Şeful SMG, generalul Ştefan Dănilă, a declarat, luni, că, deşi rata de asigurare cu echipamente militare esenţiale la nivelul Armatei este de aproximativ 90%, multe dintre echipamente au performanţe reduse, uzate fizic şi moral.
"Rata de asigurare cu echipamente militare esenţiale la nivelul Armatei este de aproximativ 90%. Deşi din punct de vedere cantitativ pare corespunzător, multe dintre elementele de bază sunt asigurate prin substituire, cu echipamente având performanţe reduse, uzate fizic şi moral", a spus şeful SMG.
El a prezentat şi date despre echipamentele din dotarea armatei a căror vechime este mai mare de 20 de ani.
"Avem în înzestrare, cu o vechime mai mare de 20 de ani, 87% din tancuri, 100% avioane de luptă, 50% din avioane de transport şi 84% din navele de luptă", a spus el.
Dănilă a adăugat că "gradul de operabilitate la diferitele categorii de echipamente existente s-a situat între 32 % la avioanele de luptă şi 95% la artileria terestră".
El a menţionat însă că în Afganistan situaţia este una mai bună datorită utilizării de echipamente împrumutate de la forţele americane.
"În teatrul de operaţii din Afganistan misiunile specifice se execută în principal cu echipamente de luptă primite în folosinţă temporară de la partenerul american. Starea tehnică a acestora se prezintă mai bine - 85% la blindate şi 100% la autovehicule", a spus Dănilă.
El a precizat că "procesul de planificare a resurselor a fost influenţat de criza economico-financiară".
"Plata utilităţilor a fost făcută prin alocarea de fonduri la rectificările bugetare din partea a doua a anului", a mai spus Dănilă.
El a amintit totodată că s-a iniţiat în anul 2011, la nivelul SMG, elaborarea catalogului de costuri al structurilor de forţe al Armatei României, un proiect important în domeniul managementului resurselor.