Aprobarea unei scheme de compensare a datoriilor este vitală pentru CFR Marfă întrucât compania a devenit viabilă anul trecut şi ar fi avut profit dacă nu ar fi fost grevată de arieratele istorice, afirmă ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Alexandru Nazare.
Nazare s-a întâlnit vineri la Bruxelles cu Joaquin Almunia, vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisar european responsabil de concurenţă, printre temele de discuţie figurând şi privatizarea CFR Marfă.
"Privatizarea CFR Marfă este necesară pentru a oferi acestei companii o şansă de salvare, având în vedere nivelul arieratelor din 2007 încoace. În 2010 şi 2011, datorită planului de restructurare şi eficientizare a companiei am reuşit să reducem semnificativ pierderile şi să asigurăm CFR Marfă o şansă la supravieţuire. Dar numai printr-o injecţie de capital substanţială rezultată în urma privatizării pachetului majoritar de 51% din acţiuni vom putea face din CFR Marfă o companie rentabilă", a declarat ministrul Transporturilor.
El a adăugat că până la finele lunii aprilie vor fi încheiate procedurile de atribuire a contractului de consultanţă pentru privatizare, menţionând că au fost depuse nouă oferte în etapa de depunere a expresiilor de interes, iar până la sfârşitul acestui an va fi finalizat procesul de vânzare a pachetului majoritar de acţiuni.
Potrivit datelor financiare preliminare ale CFR Marfă cuprinse în proiectul de buget pe 2012, operatorul a înregistrat anul trecut pierderi de 133,5 milioane lei, mai mari cu 67,9% faţă de nivelul aprobat de Guvern prin bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei, de 79,5 milioane lei.
Ultimul an când CFR Marfă a înregistrat profit a fost în 2007, cu un câştig de 6,12 milioane lei, în scădere cu 85,7% faţă de anul precedent, potrivit datelor Ministerului Finanţelor. Operatorul de transport feroviar a înregistrat pierderi de 169,44 milioane lei în 2008, de 341,95 milioane lei în 2009 şi de 535,26 milioane lei în 2010.
Compania a încheiat anul trecut cu datorii de 1,25 miliarde lei, cu 200 milioane lei mai puţin faţă de anul precedent, şi estimează pentru acest an o creştere de 4%, la 1,3 miliarde lei.
În scrisoarea de intenţie semnată de Guvern şi FMI în luna septembrie a anului trecut, CFR Marfă era inclusă în grupul primelor nouă companii pentru care va fi angajat un manager privat, cu perspectiva vânzării doar a unui pachet de 20% din acţiuni.
Câteva săptămâni mai târziu, CSAT a decis vânzare a peste 50% din acţiuni, preşedintele Traian Băsescu afirmând că CFR Marfă a fost "profund căpuşată" prin serviciile care i s-au prestat şi că singura metodă de diminuare a vulnerabilităţii companiilor de stat este privatizarea.
Ulterior, în luna decembrie, Guvernul şi FMI au convenit ca CFR Marfă să fie scoasă de pe lista companiilor cu management privat şi vândută unui investitor strategic, într-un proces care să fie încheiat până la sfârşitul lunii octombrie şi în care să poată fi implicate BERD şi IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale.
CFR Marfă a ocupat în 2010 locul 10 în Europa din punct de vedere al volumului de mărfuri transportate, cu 31 milioane tone, şi avea la finele anului trecut aproximativ 8.300 de salariaţi.