Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, joi, că este dreptul opoziţiei de a contesta la Curtea Constituţională Guvernul, dar democrat-liberalii consideră că nu există niciun motiv, iar şansele de reuşită ale opoziţiei sunt zero.
"Este dreptul opoziţiei de a încerca să conteste Guvernul la Curtea Constituţională. Suntem la limita dreptului opoziţiei să încerce să obstrucţioneze funcţionarea puterii politice, dar, din punctul nostru de vedere, constituţionalitatea Guvernului este deplină şi nu văd niciun motiv", a afirmat Voinescu.
El a adăugat că, din punctul de vedere al PDL, şansele opoziţiei sunt zero, în legătură cu reuşita acestui demers.
Deputaţii PSD şi PNL au sesizat, joi, Curtea Constituţională, reclamând faptul că Hotărârea 1/2012 a Parlamentului, de învestire a Guvernului Ungureanu, nu a respectat prevederile constituţionale.
Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Mircea Duşa, a declarat, pentru MEDIAFAX, că deputaţii opoziţiei au depus la Curtea Constituţională o sesizare privind nerespectarea procedurilor legale şi constituţionale legate de învestirea Guvernului.
Duşa a susţinut că Hotărârea 1/2012 a Parlamentului prin care era învestit în funcţie Cabinetul Ungureanu a încălcat articolele din Constituţie referitoare la procedura învestirii.
Potrivit deputaţilor PSD şi PNL, hotărârea Parlamentului a fost adoptată în lipsa avizelor de la comisiile de specialitate.
Opoziţia susţine că existenţa avizelor respective, de la audierea candidaţilor de miniştri, erau obligatorii ca procedură, chiar dacă erau consultative pe fond.
Duşa a mai spus că acordarea unui vot de învestitură în plen în lipsa acelor avize, înlocuite cu recomandări de la comisiile care nu au avut cvorum de lucru, încalcă prevederile legale şi constituţionale.
USL anunţase, în 9 februarie, că va contesta validarea Guvernului Ungureanu la Curtea Constituţională, pe motivul nerespectării procedurilor de audiere şi validare a miniştrilor.
"Uniunea Social Liberală va contesta validarea Guvernului Ungureanu la Curtea Constituţională, pe motivul nerespectării procedurilor de audiere şi validare a miniştrilor. Acest guvern este rezultatul încălcării procedurilor de validare prevăzute de Regulamentele celor două Camere ale Parlamentului. Chiar dacă avizul comisiilor de specialitate este consultativ, eliberarea sa este obligatorie. În cazul mai mult miniştri candidaţi, acest aviz lipseşte deoarece comisiile respective nu au avut cvorumul necesar", se arăta în comunicat.
Cabinetul condus de Mihai Răzvan Ungureanu a fost învestit de Parlament, în 9 februarie, cu 237 de voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă".