Debitele râurilor sunt scăzute şi Dunărea este, de asemenea, în scădere având un debit de 2000 de mc/s, astfel că până la sfârşitul lunii nu există condiţiile producerii unor viituri, a declarat, joi, directorul INMH, Petre Stanciu, la videoconferinţa cu prefecţii, de la MAI.
Potrivit şefului INMH, pe Dunăre plutesc foarte multe sloiuri de gheaţă, iar până la sfârşitul lunii nu există condiţiile producerii unor viituri în acest moment debitele râurilor sunt scăzute, situaţie caracteristică anotimpului de iarnă.
La rândul său, Ion Sandu, şeful Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a reluat declaraţiile potrivit cărora nu există riscul producerii unor inundaţii.
"Precipitaţiile care ar putea să cadă până duminică vor fi sub formă de ninsoare, iar începând de luni temperatura va fi de 6-7 grade", a spus Sandu.
Sandu a menţionat că pentru producerea inundaţiilor trebuie îndeplinite simultan două condiţii, respectiv temperatura să fie în jur de 10 grade, iar precipitaţiile să fie sub formă de ploaie şi să fie de 10 litri pe metru pătrat.
Potrivit şefului ANM prognoza meteo se va actualiza zilnic, pentru o perioadă de 15 zile. El a mai spus că dacă prognoza ANM nu este favorabilă producerii inundaţiilor nu înseamnă că zăpada din curţile oamenilor nu va crea "neplăceri" atunci când se va topi.
Şi specialiştii Ministerului Mediului au subliniat că nu există risc major de inundaţii în următoarele două săptămâni, întrucât temperatura nu va creşte foarte mult şi nici nu sunt prevăzute ploi, însă au atras atenţia că evitarea unor inundaţii este responsabilitatea autorităţilor locale.
Directorul general al Autorităţii pentru Inundaţii şi Managementul Apelor (AIMA), Dan Cîrlan, a declarat că pentru următoarele două săptămâni nu este aşteptat un risc major de viituri, dar că acest lucru nu înseamnă că urmează o perioadă liniştită.