Observatorul Naţional al Delincvenţei şi Urmărilor Penale (ONDRP) din Franţa a publicat miercuri un raport referitor la infracţionalitate şi la proporţia străinilor în rândul infractorilor, care arată că românii sunt suprareprezentaţi, relatează Europe1 în pagina electronică.
Raportul "Francezi şi străini acuzaţi de poliţie şi jandarmerie pentru atingeri aduse bunurilor sau pentru atingeri voluntare aduse integrităţii fizice" apare anual, începând din 2006. Preşedintele ONDRP, Alain Bauer, a precizat că acest studiu permite analizarea cifrelor criminalităţii şi a proporţiei străinilor în rândul infractorilor.
Bauer a apreciat că, "cu cât sunt mai grave faptele, cu atât mai puţin sunt acuzaţi străini". Totuşi, "există o creştere importantă a numărului de străini în ceea ce priveşte atingerile aduse bunurilor şi o reală preocupare privind agresiunile sexuale", a adăugat el. Această creştere se poate explica, potrivit specialistului, prin "criza de la ei" din ţară. Alain Bauer a subliniat însă că există o "subreprezentare a străinilor pentru alte fapte: în materie de omucideri sau agresiuni violente".
Astfel, în 2011, dintre cele 305.708 persoane arestate de poliţie sau jandarmerie în Franţa metropolitană pentru un furt comis cu sau fără violenţă sau pentru un delict de distrugere sau degradare, 52.751 au fost înregistrate ca fiind de naţionalitate străină, adică 17,3 la sută din persoanele inculpate pentru atingere adusă bunurilor. Numărul străinilor acuzaţi de furt a crescut din 2008 cu 48,3 la sută.
În ceea ce priveşte naţionalităţile, Bauer a deplâns faptul că românii sunt "suprareprezentaţi", ei fiind "urmaţi de algerieni, marocani, cetăţeni din fosta Iugoslavie şi tunisieni", a adăugat preşedintele ONDRP. Studiul precizează că numărul cazurilor de români acuzaţi de furt a crescut cu 114,4 la sută. În ceea ce priveşte furturile din magazine, numărul românilor acuzaţi a crescut cu 72 de procente. Conform cifrelor poliţiei, de două ori mai mulţi români au fost arestaţi în 2011 decât în 2008.