Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a realocat fonduri de 172,85 milioane euro, care vizau iniţial reabilitarea şi reconversia siturilor industriale poluate, către alte domenii din Programul Operaţional Regional (POR), după ce a obţinut acceptul CE pentru această operaţiune.
MDRT, care gestionează POR, a constatat anul trecut o cerere relativ redusă de finanţare pentru reabilitarea şi reconversia siturilor industriale poluate (domeniul major de intervenţie 4.2).
Pentru a preveni eventualitatea ca fondurile alocate domeniul major de intervenţie 4.2 să rămână neutilizate, MDRT a propus Comisiei Europene (CE) realocarea parţială a acestora către domenii ale POR cu un ritm mai alert de depunere a solicitărilor de finanţare şi care, totodată, generează locuri de muncă şi contribuie la îmbunătăţirea condiţiilor economice în cele opt regiuni de dezvoltare.
"Imediat după obţinerea acordului CE, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a pus în aplicare decizia de realocare. Fondurile redistribuite vor finanţa proiecte care vizează îmbunătăţirea accesului populaţiei la infrastructura de sănătate şi a calităţii serviciilor de sănătate, precum şi la impulsionarea mediului de afaceri în regiuni", se arată într-un comunicat al ministerului.
Din cele 200,09 milioane de euro alocate iniţial din Fondul European de Dezvoltare Europeană pentru reabilitarea şi reconversia siturilor industriale poluate, suma de 172,85 milioane de euro a fost redistribuită către alte domenii majore de intervenţie.
Astfel, realocarea a vizat reabilitarea, modernizarea, echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate (26,65 milioane de euro), dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanţă regională şi locală (13,31 milioane euro), sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor (28,47 milioane de euro), restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe (39,8 milioane de euro) şi proiecte de dezvoltare şi modernizare a infrastructurii de turism (64,58 milioane de euro).
Până la 10 februarie prin POR au fost semnate 2.627 contracte, în valoare totală de 4,98 miliarde euro, din care 3,14 miliarde euro FEDR (reprezentând 84,38% din alocarea FEDR a POR), ţinta de contractare pentru anul 2012 fiind de 100%, se precizează în comunicat.
Plăţile către beneficiari au atins valoarea de 1,09 miliarde euro. Comisia Europeană a rambursat sume FEDR în valoare de 437,24 milioane euro (reprezentând 11,73% din alocarea FEDR a POR), ţinta de absorbţie propusă pentru 2012 ridicându-se la valoarea de 788,34 milioane de euro, astfel încât suma totală rambursată de CE la sfârşitul anului 2012 va fi de 1,22 miliarde euro (32,9% din alocarea FEDR a POR), potrivit sursei citate.