Autoritatea Electorală Permanentă desfăşoară o campanie în şcoli şi prin intermediul unui site prin care se încearcă conştientizarea tinerilor privind a importanţa votului şi implicarea lor în alegeri, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele AEP, Marian Muhuleţ.
"La finalul anului 2010, AEP a realizat cu ocazia marcării Zilei Internaţionale a Alegerilor, manifestări educaţionale care se adresează în special tinerilor. Aceste manifestări se organizează şi sub auspiciile lansării, la finalul anului 2009, începutului anului 2010, a site-ului www.primulvot.ro, realizat de AEP", a precizat Muhuleţ.
El a menţionat că Autoritatea încearcă prin site-ul respectiv cât şi prin alte manifestări să conştientizeze tinerii care urmează să împlinească vârsta legală pentru a vota asupra importanţei alegerilor şi a participării lor la acest proces democratic. Potrivit site-ului www.primulvot.ro, acesta este un portal de dezbateri şi informaţii cu caracter politico-electoral, destinat în special tinerilor alegători care votează pentru prima dată. Acesta se doreşte a fi un forum de discuţie a unor teme cu participarea directă a tinerilor. Site-ul conţine, printre altele, o secţiune în care tinerii pot găsi informaţii referitoare la istoria votului, tipurile de alegeri, instituţiile implicate în alegeri şi o arhivă electorală. Referitor la campania desfăşurată în şcoli, Muhuleţ a afirmat că acesta nu are un caracter de propagandă.
"Manifestările noastre nu au niciun caracter de propagandă politică, niciun caracter de campanie electorală, le-am desfăşurat şi în 2010 şi în 2011 şi anul acesta cu ocazia marcării acestei zile. Acestea se desfăşoară cu sprijinul şi sunt autorizate de Inspectoratele Şcolare Judeţene. Sunt discuţii libere pe care le avem cu elevi şi studenţi din diferite localităţi din ţară. Am fost în judeţele Giurgiu, Ialomiţa, Galaţi, Cluj, în Dâmboviţa. Nu este o manifestare care se desfăşoară cu caracter de singularitate", a subliniat vicepreşedintele AEP.
Potrivit acestuia, bugetul alocat acestor manifestări este alcătuit din cheltuieli pe care le suportă AEP în totalitate. "Nu implicăm vreo resursă financiară considerabilă, ci doar cheltuieli legate de deplasarea în locul unde se desfăşoară manifestarea şi materialele pe care le tipărim în cadrul autorităţii", a explicat Muhuleţ.
El a adăugat că este vorba despre un chestionar simplu, prin care AEP încearcă să aibă de la tineri un feed-back referitor la alegerile care se organizează în România, la importanţa partidelor politice în viaţa publică.
"Sunt întrebări fără nicio conotaţie de propagandă politică, nu este menţionat numele niciunui partid politic, al niciunei personalităţi politice", a subliniat Muhuleţ.
În ceea ce priveşte chestionarul, AEP precizează că realizează un studiu privind implicarea tinerilor în viaţa politică. "Prin intermediul acestui chestionar, dorim să determinăm care sunt opiniile tinerilor faţă de participarea la vot. Răspunsurile vor fi confidenţiale şi vor fi folosite strict pentru a cunoaşte perspectiva tinerilor asupra votului şi a vieţii politice din ţară", mai precizează AEP.