Aproximativ 6.000 de persoane din 21 de sate din Vrancea continuă să fie izolate, luni, iar la ora 12.00 în acest judeţ a intrat în vigoarea starea de alertă, care permite autorităţilor "să dispună orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră".
Luni, la ora 12.00, în judeţul Vrancea a intrat în vigoare starea de alertă, care este valabilă până marţi la ora 14.00, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Hotărârea Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea privind instituirea stării de alertă a fost luată sâmbătă seara, în şedinţă extraordinară, în baza articolului 4, alineatul 1, literele a şi b din O.U.G. 21/2004. Acelaşi act normativ arată, la articolul 4, alineatul 2, că "pe timpul stării de alertă se poate dispune orice măsură necesară pentru înlăturarea stării de forţă majoră”.
"Situaţia de urgenţă este acel eveniment excepţional, cu caracter nonmilitar, care prin amploare şi intensitate ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, mediul înconjurător, valorile materiale şi culturale importante, iar pentru restabilirea stării de normalitate sunt necesare adoptarea de măsuri şi acţiuni urgente, alocarea de resurse suplimentare şi managementul unitar al forţelor şi mijloacelor implicate. În acest moment, în judetul Vrancea s-au desfăşurat şi se desfăşoară evenimente excepţionale, cazuri de forţă majoră determinate de fenomene meteorologice de amploare ale căror efecte distructive ameninţă si afectează viaţa oamenilor perturbând starea de normalitate. Şi ne referim aici la ninsorile abundente şi viscolul din ultimele zile“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan.
Oprişan a arătat că judeţul Vrancea se află într-o situaţie excepţională care nu a putut fi preîntâmpinată şi pentru care se cer măsuri excepţionale, iar paşii care ar fi trebuit urmaţi pentru instituirea stării de alertă sunt următorii: MAI îşi dă acordul pentru declararea stării de alertă pentru judeţul Vrancea, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea declară stare de alertă în judeţul Vrancea, Se întocmeşte în regim de urgenţă o situaţie din care să reiasă tipul şi numărul de utilaje care să fie aduse suplimentar pentru rezolvarea cât mai rapidă a situaţiei de urgenţă create, identificarea şi contractarea societăţilor comerciale care deţin utilaje care pot fi folosite, redarea accesului cetăţenilor pe toate drumurile publice din judetul Vrancea, în regim de urgenţă.
Luni, în judeţul Vrancea sunt izolate în continuare aproximativ 6.000 de persoane din 21 de sate din opt comune. Este vorba despre comunele Vintileasca-patru sate izolate, Popeşti - un sat izolat, Paltin - patru sate izolate, Jitia- două sate izolate, Gura Caliţei - două sate izolate, Dumitreşti - şase sate izolate, Corbiţa -un sat izolat şi Bogheşti -un sat izolat.
În continuare sunt închise DN 23 B şi cinci tronsoane de drum judeţean.
Potrivit lui Oprişan, în judeţ se intervine cu 145 de utilaje de deszăpezire, care au fost contractate de la firme, inclusiv persoane fizice, după ce a fost declarată starea de alertă.
Oprişan susţine că nu se cunoaşte însă cu exactitate numărul de utilaje cu care acţionează Secţia de Drumuri Naţionale Vrancea, deoarece directorul acestei instituţii, Lucica Chiper, a refuzat să informeze Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea despre această situaţie. Din aceste considerente, Oprişan, care este vicepreşedintele Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea, a solicitat ministrului Transporturilor şi conducerii CNADNR să o demită pe Lucica Chiper.
De asemenea, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea va întocmi o situaţie cu necesarul de alimente, haine şi combustibil, care va fi prezentată Guvernului.