Transelectrica va limita sau chiar sista pentru o lună, în perioada 16 februarie-15 martie 2012, livrările de energie electrică la export, şi va limita consumul de electricitate al unor companii în situaţii critice, invocând diminuarea resurselor de energie din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.
Procedura va fi aprobată de Guvern prin hotărâre.
Actul normativ prevede că transportatorul naţional de electricitate Transelectrica poate dispune în regim de urgenţă, în intervalul 16 februarie-15 martie 2012, o serie de măsuri de siguranţă, respectiv să limiteze sau sisteze livrările de energie electrică la export prin limitarea capacităţilor de interconexiune, exceptat fiind exportul de electricitate aferent tranzitelor, precum şi să pună în aplicare prevederile Normativului de limitare a consumului de electricitate în situaţii critice în sistemul energetic naţional.
Aceste măsuri vor fi luate până la refacerea stocurilor de combustibil sau până la realizarea echilibrului producţie-consum, inclusiv asigurarea nivelului de rezerve minim necesare care asigură funcţionarea în condiţii de siguranţă a sistemului energetic naţional.
Intervenţia Guvernului prin abilitarea Transelectrica să adopte astfel de măsuri este justificată, în proiectul de hotărâre, prin perspectiva continuării procesului de reducere a resurselor de energie din sistem, ca urmare a menţinerii condiţiilor meteorologice nefavorabile în cusrul lunii februarie 2012.
Sunt însă invocate şi deficitul major de energie electrică generat de reducerea nivelului de apă din râurile şi lacurile interioare la valori sub 50% faţă de debitele normale ale Dunării, creşterea consumului de gaze naturale pentru încălzirea populaţiei în condiţii de temperaturi foarte scăzute, creşterea continuă a preţurilor internaţionale la combustibil, inclusiv pentru gazul metan din import, precum şi dificultatea asigurării livrărilor de cărbune şi gaze naturale şi a utilizării păcurii în condiţii de ger şi viscol.
"Sistarea efectului de creştere necontrolată a preţurilor pe pieţele centralizate de energie electrică" în lipsa unor oferte de vânzare suficiente pentru acoperirea cererii de electricitate este un alt argument invocat în proiectul de act normativ.
În document se susţine că măsurile de intervenţie vor avea consecinţe economice numai asupra unor categorii de operatori economici, respectiv a producătorilor care exportă electricitate şi a consumatorilor "care pot fi întreruptibili" în anumite condiţii tehnice.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că este exclusă întreruperea livrării energiei către populaţie, menţionând, de asemenea, posibilitatea ca Guvernul să decidă în legătură cu sistarea exporturilor energetice.