Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Mircea Duşa, a declarat, luni, comentând afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu potrivit cărora şapte puncte din programul de guvernare şi din discursul lui Victor Ponta coincid, că aceste puncte au fost plagiate din programul USL.
"Eu, dacă aţi preluat (...) din ziua în care s-a dat votul de încredere Guvernului Ungureanu, spuneam că o parte din elementele programului acesta modificat al PDL sunt elemente preluate din gîndirea şi programul de dezvoltare economică şi socială al USL. Sigur că acele şapte măsuri, dacă cei de la putere consideră că sunt bune şi le-au preluat în programul lor, nu sunt decât un plagiat din programul USL şi punctual vom discuta despre ele în parte atunci când va fi cazul", a spus Duşa.
El a subliniat faptul că USL a pus alte condiţii privind revenirea parlamentarilor săi la lucrările Legislativului.
"Noi am pus alte condiţii pentru a reveni la viaţa parlamentară normală, în sensul că Parlamentul nu mai trebuie ocolit, nu trebuie abuzat de angajări de răspundere, nu trebuie abuzat de ordonanţe de urgenţă", a spus Duşa.
El a precizat că alte condiţii privind revenirea parlamentarilor opoziţiei la lucrările de plen se referă la nerecunoaşterea grupului parlamentar al UNPR, care nu a participat la alegeri, şi la sancţionarea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, pentru votul dat la Legea pensiilor.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că, analizând programul de guvernare şi cele 15 puncte din discursul liderului PSD Victor Ponta, a constatat că şapte puncte coincid, ceea ce poate însemna că există o bază solida de discuţie pentru eventuala revenire a opoziţiei în Parlament.
Şeful statului a menţionat, în declaraţiile de presă susţinute după consultările de la Cotroceni, la care au participat doar formaţiunile din coaliţie, că, legat de dialogul cu opoziţia, a propus partidelor parlamentare să înceapă negocieri care să vizeze condiţiile în care opoziţia să revină în Parlament.
Băsescu a spus că în acest weekend a analizat şi programul de guvernare şi cele 15 puncte prezentate de liderul PSD Victor Ponta în discursul susţinut în Parlament la învestirea Guvernului Ungureanu şi a constatat că şapte puncte coincid.
"Dacă şi partidele vor vedea această coincidenţă, înseamnă că există o bază solidă de discuţie pentru eventuala revenire a opoziţiei în Parlament", a adăugat el.
Grupurile parlamentare ale PSD şi PNL au aprobat, la începutul sesiunii parlamentare, propunerea lui Victor Ponta ca opoziţia să intre în "protest parlamentar pe perioadă nedeterminată".
La sfârşitul săptămânii trecute, liderul PSD Victor Ponta a declarat, pentru "Gândul", că opoziţia ar renunţa la protestul parlamentar dacă cei de la putere ar accepta "patru condiţii minimale", între care un angajament public al primului-ministru că nu va mai folosi asumarea răspunderii şi ordonanţele de urgenţă.
"Din punctul meu de vedere - şi sper să rezonez din acest punct de vedere şi cu colegii mei liberali - ar fi vorba de patru condiţii minimale: un angajament public al primului-ministru că nu va mai folosi asumarea răspunderii şi ordonanţele de urgenţă; un angajament public din partea celor de la putere că vor participa şi vor recunoaşte Parlamentului dreptul de a cenzura Guvernul prin moţiune de cenzură, nu să stea în bănci fără să voteze; fraudarea votului de către Roberta Anastase trebuie sancţionată şi trebuie date garanţii că nu se va mai repeta aşa ceva în viitor, dacă era la mine în partid un asemenea preşedinte de Camera Deputaţilor eu i-aş fi cerut demisia sau l-aş fi demis imediat; şi în al patrulea rând, trebuie rediscutată modificarea abuzivă a Regulamentului, care a recunoscut în Parlament un partid care n-a candidat niciodată", a spus Ponta.
Liderul PSD a adăugat însă că nu este "prea optimist" că aceste condiţii vor fi îndeplinite. "Acestea ar fi cele patru condiţii pentru care eu cel puţin cred că am putea să discutăm o revenire a noastră la Parlament, dar nu sunt prea optimist în această privinţă", a spus Victor Ponta.