Formaţiunile coaliţiei majoritare vor semna un protocol de susţinere a semnării şi ratificării de către România a tratatului UE de guvernanţă fiscală, iar acesta va fi deschis şi opoziţiei, de la care se aşteaptă dialog şi pe alte teme ale agendei publice, au anunţat liderii partidelor coaliţiei.
"Poziţia noastră comună a fost aceea ca în cadrul coaliţiei să semnăm un acord pentru susţinerea semnării şi ratificării de către România a acestui tratat, acord care trebuie consfinţit într-un protocol al coaliţiei şi care semnează a fi deschis şi celorlalte partide parlamentare, pentru că este vorba de interesul naţional", a spus preşedintele PDL, Emil Boc, la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu.
El a adăugat că, pe lângă propunerea susţinerii acestui protocol, coaliţia va propune opoziţiei şi "o discuţie cu privire la subiectele de interes public, inclusiv acelea pe care le-a lansat la votul de învestitură a noului guvern".
"Astfel încât să vedem unde putem găsi puncte comune ca să mergem mai departe (...) Mingea va fi în terenul lor, din momentul în care vom semna acest protocol, invitându-i la dialog pe marginea tratatului, dar şi a altor subiecte de interes public", a spus Boc.
La rândul său, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus că USL ar trebui să vină şi să semneze acest protocol între partidele politice parlamentare "ca un prim pas către un dialog constructiv în anul 2012 şi în perspectiva anilor care urmează".
"Noi trebuie să fim cei care să facem un pas. Iniţiem dialogul cu partidele din Opoziţie şi pe alte subiecte şi pe alte teme, dincolo de acest tratat de guvernanţă fiscală şi sunt convins că după instalarea Guvernului Ungureanu, după mesajele care au fost formulate în spaţiul public este cale deschisă pentru un dialog într-un an electoral şi restabilind normalitatea în ceea ce priveşte dialogul între partidele politice parlamentare", a afirmat preşedintele UDMR.
El a spus spus că acest dialog cu opoziţia ar putea avea loc "marţi, miercuri sau cel mai târziu săptămâna viitoare".
Întrebat dacă formaţiunile coaliţiei sunt dispuse să accepte cele patru condiţii enumerate de opoziţie privind deblocarea activităţii Parlamentului, Kelemen a spus că "despre cele patru puncte sau cele 15 puncte" enumerate de liderul PSD, Victor Ponta "se poate discuta fără rezerve".
"Vor fi câteva puncte unde putem să ajungem la înţelegere fără nicio problemă. Dar orice dialog începe cu disponibilitatea de a face şi compromisurile necesare. Nu începi un dialog cu rigiditate, dacă nu eşti de acord cu ceea ce ţi-am propus, atunci nu discut", a afirmat liderul UDMR.