Accesul populaţiei la tratament medical scade tot mai mult, de la an la an, din cauza menţinerii subfinanţării sistemului, golurilor de aprovizionare cu medicamente şi dezindustrializării facilităţilor de producţie din România, apreciază directorul general executiv al Terapia Ranbaxy, Dragoş Damian.
"Finanţarea sistemului este în continuare inadecvată, atât din punct de vedere al sumelor alocate cât şi din cel al transparenţei procesului de decontare; apariţia de noi arierate în spitale confirmă această disfuncţionalitate şi vor face probabil ca termenele de decontare să crească din nou, în condiţiile în care accesul la medicamente se face exclusiv pe seama creditului oferit de producători. Există goluri severe de aprovizionare din cauza rezervei producătorilor în a mai desface medicamente în România ca urmare a preţurilor mici forţate de autorităţi, a exporturilor paralele şi a lipsei de predictibilitate în ceea ce priveşte claw-back-ul, coroborat cu termenele lungi de plată", a declarat Damian.
El a adăugat că populaţia renunţă la medicaţia adecvată soluţiilor terapeutice utilizabile potrivit protocoalelor farmaceutice aflate în vigoare, pacienţii având tendinţa de a utiliza mai multe suplimente şi medicamente fără prescripţie, în detrimentul celor cu reţetă pe care nu le pot procura compensate.
Damian a subliniat şi importanţa dezindustrializării facilităţilor locale de producţie.
"Scad volumele de produse fabricate în România în detrimentul importurilor, mult mai interesante pentru canalele comerciale tocmai pentru că sunt mai scumpe", a spus el.
Şeful producătorului de medicamente Terapia Ranbaxy a comentat şi creşterea înregistrată de piaţă în trimestrul al patrulea din 2011, cu 28,2% în valoare, exprimată în euro, respectiv cu 32,1% în volum.
Evoluţia a fost determinată de efectul de bază în raport cu trimestrul patru din 2010, când s-a înregistrat "o contracţie fenomenală" din cauza schimbării modalităţii de referenţiere a medicamentelor din listele A, B, C1 şi C3, şi s-a manifestat o tendinţă exagerată a populaţiei de a stoca medicamente, de teama unor sincope de aprovizionare ca urmare a schimbării regimului de referenţiere a medicamentelor din listele C2, apreciază Damian.
El arată că deci nu este vorba despre o creştere sustenabilă a cererii, ci de stocuri la nivelul consumatorilor care se vor regăsi ulterior în diminuări ale cererii, remarcând totodată şi creşterea exporturilor paralele.