Taxarea marilor averi a fost introdusă în programul de guvernare al noului Cabinet, conform solicitării UNPR, cu angajamentul că în acest an vor fi "analizate" modalităţile de introducere a unui astfel de sistem, fără însă să existe şi promisiuni clare de adoptare efectivă a unei legi în acest sens.
Programul de guvernare prevede "analiza modalităților de taxare a marilor averi", fără alte detalii suplimentare.
Preşedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, a declarat, marţi, după discuţiile cu premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, că Uniunea nu a solicitat portofolii în viitorul Cabinet, ci doar includerea legii privind taxarea marilor averi în programul de guvernare.
"Să fie clar: ca de obicei, noi nu am cerut nimic. Ceea ce dorim noi în primul rând este introducerea taxei pe marile averi, inclusiv preşedintele Obama zilele trecute în Congres a cerut taxarea marilor averi. Eu sunt convins că într-un moment de criză economică cei care au mai mult trebuie să contribuie mai mult la acest efort de solidaritate", a spus Oprea.
În 2010, UNPR a iniţiat un proiect de lege pentru instituirea unei taxe de solidaritate de 1% din averea afişată care depăşeşte 450.000 de euro.
Proiectul prevede, totodată, ca, în cazul în care valoarea totală a bunurilor mobile şi imobile este mai mică de 450.000 de euro, să se taxeze doar bunurile imobile a căror valoare individuală este mai mare de 300.000 de euro, precum şi bunurile mobile a căror valoare individuală este mai mare de 50.000 de euro, caz în care taxa de solidaritate ar fi de 0,5% din valoarea bunurilor.
UNPR apreciază că impozitul pe averea afişată ar putea aduce, anual, la bugetul de stat, fonduri între două şi trei miliarde de euro.
Iniţiativa a fost însă respinsă la acel moment de Senat.
La sfârşitul anului trecut, preşedintele UNPR, Cristian Diaconescu, a anunţat că începând cu luna ianuarie 2012 va fi începută o campanie de strângere de semnături pentru susţinerea legii privind impozitarea averilor mari şi foarte mari.