Raportul Comisiei Europene este în ansamblu pozitiv pentru România, dar transmite şi un mesaj legat de necesitatea eficientizării inspecţiei judiciare, fiind nevoie ca instituţiile implicate, în special Consiliul Superior al Magistraturii, să se mobilizeze, spune ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu
El a arătat că raportul Comisiei Europene (CE) include aprecieri pozitive atât la adresa Guvernului, Parchetului General, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Agenţiei Naţionale de Integritate, dar şi a Parlamentului pentru legiferare.
Potrivit ministrului, au fost apreciate şi progresele înregistrate la nivelul instanţelor, "dar cu recomandări".
CE notează în raportul interimar pe tema MCV publicat miercuri că "o serie de cercetări penale recente în care au fost implicaţi înalţi magistraţi a suscitat rezerve cu privire la hotărârea şi capacitatea CSM de a asigura integritatea şi răspunderea magistraţilor".
Comisia a impus la data aderării României şi Bulgariei la UE un Mecanism de Cooperare şi Verificare în care a stabilit patru obiective în domeniul justiţiei. Comisia publică anual două rapoarte pe tema MCV - unul intermediar, tehnic, în luna februarie, şi unul final, în iulie, care conţine şi o evaluare politică.