Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) va face recurs la decizia de miercuri a Curţii de Apel Bucureşti (CAB) în urma căreia nu se mai reţine pe statul de plată cotizaţia de sindicat.
Secretarul general al FSLI, Liviu Pop, a precizat miercuri, pentru MEDIAFAX, că este "uimit", deoarece CAB a respins cererea de suspendare a executării Anexelor nr. 2 şi nr. 4 la ordinul comun privind validarea fluxurilor financiare pentru cheltuielile de personal în învăţământul preuniversitar de stat.
"Curtea de Apel nu a ţinut cont de propria-i practică (soluţia de suspendare a executării Notei Raport a MAI - privind cotizaţia de sindicat), de recenta sentinţă a Curţii de Apel Timişoara, care a dispus suspendarea executării Anexelor nr. 2 şi nr. 4 la Ordinul comun, dar şi de practica Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a statuat că suspendarea executării unui act administrativ cu caracter normativ produce efecte pentru toată lumea ca şi actul administrativ suspendat", a subliniat Pop.
În opinia FSLI, această soluţie a fost dată în urma unor puternice presiuni politice. "Aşa se explică şi solicitarea Ministerului Educaţiei de a se amâna dosarul de la Curtea de Apel Timişoara după pronunţarea Curţii de Apel Bucureşti. După ce ni se va comunica soluţia, vom declara recurs", a spus Liviu Pop.
Între timp, în data de 13 februarie este primul termen în dosarul privind anularea parţială a acestui ordin.
Aproximtiv 7-8% din corpul profesoral, respectiv 23.000 de cadre didactice, cotizează în prezent la sindicatele din educaţie, ceea ce înseamnă că, anual, în conturile organizaţiilor intrau aproximativ 70 de milioane de lei, a declarat, miercuri, ministrul demisionar al Educaţiei, Daniel Funeriu.
"Fondul de salarii al nivelul MECTS era undeva la 7,7 miliarde de lei. Din acestă sumă, 1 la sută reprezentând aproximativ 70 de milioane de lei intrau direct în conturile sindicatelor. Acum avem o mai bună reprezentare, ei vor alege să plătescă celor care îi reprezintă cu adevărat. Cred că este un mare câştig pentru reprezentativitatea cadrelor didacice să plătească acolo unde sunt reprezentate. O reprezentare de 7-8 la sută înseamnă credibilitate de 7-8 la sută", a spus Funeriu într-o conferinţă de presă.