Preşedintele CSM, Alina Ghica, a susţinut, miercuri, că este foarte important ca sistemului judiciar să-i fie garantate resursele umane şi materiale pentru a funcţiona, Ministerul Justiţiei având un rol crucial.
"Din perspectiva implementării noilor Coduri trebuie regândită politica de resurse umane pe paliere numeric – calitativ, respectiv formare, specializare a magistraţilor – şi logistic. Sub acest ultim aspect este foarte important ca sistemului să-i fie garantate resursele umane şi materiale pentru a funcţiona şi asta presupune o acţiune concertată a factorilor de decizie. Ministerul Justiţiei joacă un rol crucial", a declarat judecătoarea Alina Ghica.
Potrivit şefului CSM, adoptarea unei strategii de resurse umane reprezintă o prioritate a conducerii Consiliului, în raport şi de concluziile proiectului finanţat de Banca Mondială.
Ghica a anunţat că CSM a adoptat deja regulamentul de promovare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în aplicarea noii legi şi va adopta, chiar mai devreme decât termenele prevăzute de Legea 24/2012, legislaţia secundară privind Inspecţia Judiciară şi răspunderea disciplinară.
CSM va acorda prioritate ocupării posturilor vacante la ICCJ în calendarul prevăzut de lege, a mai spus şeful Consiliului.
Totodată, Ghica a precizat că publicarea online a hotărârilor judecătoreşti va fi în continuare sprijinită de CSM.
CSM va continua să ia măsuri pentru respectarea termenelor prevăzute de motivare a hotărârilor, a spus Ghica.
De asemenea, judecătoarea a afirmat că CSM va solicita Institututului Naţional al Magistraturii continuarea acţiunilor de formare continuă în materiile sensibile evidenţiate şi în Raportul Comisiei Europene.
"Pentru a asigura o mai mare răspundere a sistemului judiciar, Comisia a recomandat în special României să demonstreze că a adoptat decizii de management transparente şi obiective, să continue reformarea Inspecţiei Judiciare şi să asigure publicarea în format electronic a întregii jurisprudenţe şi motivarea în timp util a hotărârilor judecătoreşt", notează raportul CE privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, publicat miercuri, la Bruxelles.