Claudia Boghicevici, candidatul pentru funcţia de ministru al Muncii, a declarat, miercuri, că are ca obiective principale incluziunea socială şi creşterea ocupării prin facilităţi acordate tinerilor defavorizaţi şi şomerilor, astfel încât aceştia să poată fi integraţi pe piaţa muncii.
Ea le-a spus parlamentarilor din comisiile de specialitate ale Parlamentului că protecţia socială şi asistenţa socială sunt doi piloni importanţi prin care oamenii îşi vor redobândi încrederea.
"În asistenţa socială, mă bucur că vin pe lucruri aşezate, pentru că ministrul Sulfina Barbu a reuşit să elaboreze o lege care să asigure stabilitate şi echitate", a spus Claudia Boghicevici.
Ea a precizat că îşi propune să impună o lege a marginalizării sociale astfel încât să fie asigurat accesul pe piaţa muncii a tinerilor defavorizaţi.
Candidatul pentru funcţia de ministru al Muncii a mai spus că şi-a propus unele atribuţii importante în serviciile pentru protecţia copilului, marginalizare socială şi calitatea serviciilor sociale, în acest sens urmând să fie elaborate legi privind calitatea serviciilor sociale.
"Ne propune să nu mai existe servicii sociale care să nu aibă nivel minim trei, dar şi o clasificare a serviciilor sociale", a spus Boghicevici.
Ea a adăugat că intenţioneză să vină cu măsuri şi pentru subvenţionarea activităţii ONG-urilor, dar şi pentru diversificarea serviciilor sociale.
Un alt proiect despre care a vorbit Boghicevici în faţa comisiilor reunite este legea privind economia socială, pentru care urmează să identifice toţi actorii sociali cu activitate în domeniu şi împreună să stabilească ce condiţii vor fi pentru accesul grupurilor vulnerabile la locurile de muncă în domenii sociale conexe.
În privinţa creşterii gradului de ocupare, candidatul pentru potofoliul Muncii a spus că pune accent pe flexibilizarea pieţei muncii, în acest sens dorind să atingă două obiective, respectiv echilibrare şi reducerea deficitelor sectoriale.
Ea a mai spus că pentru creşterea gradului de ocupare se urmăreşte modificarea Legii 76/2002, în sensul introducerii unei alocaţii profesionale pentru cei care participă la cursuri de formare profesională, aceasta urmând să reprezinte 50 la sută din Indicatorul Social de Referinţă.
De asemenea, Boghicevici a spus că se intenţionează introducerea unei prime de instalare pentru şomerii care se angajează şi ar putea fi luată în calcul şi acordarea unor subvenţii petru transportul şomerilor ce vor fi angajaţi.
Claudia Boghicevici a adăugat că Guevrnul îşi propune să îmbunătăţească Legea uceniciei, precizând că "tinerii reprezintă prioritatea noastră".
"Trebuie să îi atragem cumva pe aceşti oameni. Prin aceste facilităţi vom putea flexibiliza piaţa muncii", a precizat Boghicevici.
Membrii comisiilor parlamentare au întrebat-o ce măsuri va lua în privinţa persoanelor cu handicap, Boghicevici spunând că va încerca să unifice criteriile privind invaliditatea şi handicapul. Ea a explicat că invaliditatea este evaluată în baza unor criterii medicale, iar handicapul în baza unor crieterii medicale, sociale şi psihologice.
"Trebuie să avem curaj să facem această unificare, pentru că sunt convinsă că este necesar. Trebuie ca aceste criterii să fie mai flexibile şi mai transparente. Şi pentru mine era de neînţeles de ce unele boli pot fi încadrate în grad de handicap, iar altele nu", a mai spus Claudia Boghicevici.
Claudia Boghicevici, candidatul pentru funcţia de ministru al Muncii, singura femeie propusă în Cabinetul Ungureanu, a primit, miercuri, aviz favorabil, cu unanimitate de voturi, din partea comisiilor parlamentare.
Claudia Boghicevici şi-a exprimat regretul că nu participă la audieri şi colegii din opoziţie. "Mi-ar fi plăcut să fie prezenţi, pentru că sunt oameni cu expertiză şi expertiza lor trebuie folosită", a spus Claudia Boghicevici.