Preşedintele Băsescu a început, la ora 15.00, consultările cu partidele parlamentare pentru desemmnarea unui nou premier ca urmare a demisiei Cabinetului Boc, opţiunile probabile fiind premier politic, dacă se ajunge la un acord pentru anticipate, sau un tehnocrat în varianta alegerilor la termen.
Prima rundă de discuţii este cea cu reprezentanţii minorităţilor naţionale, care ar putea da astfel un prim semnal în ceea ce priveşte susţinerea unei variante propuse de şeful statului şi asumate de PDL.
Conform programului anunţat de Preşedinţie, ar fi urmat la consultări PC, care a ales însă să meargă împreună cu PNL şi PSD la ora 17.00, când erau invitaţi liberalii, urmaţi de social-democraţi.
Deci, următorii la discuţii vor fi cei din UNPR şi UDMR.
UNPR se declară în favoarea unui guvern care să respecte structura actualei majorităţi parlamentare - care include şi formaţiunea lui Gabriel Oprea - deci un guvern politic. Miza UNPR va fi menţinerea portofoliilor deja deţinute în Cabinetul demisionar, cel al Apărării şi cel al Externelor.
UDMR s-a pronunţat clar împotriva unui premier tehnocrat şi în favoarea Guvernului politic, dar în egală măsură Uniunea este favorabilă alegerilor parlamentare anticipate, cerute şi de opoziţie. În UDMR există de altfel şi solicitări legate de ieşirea de la guvernare, cel mai vocal fiind Gyorgy Frunda.
La ora 17.00 se vor întâlni cu şeful statului liderii USL care vor în mod clar un Guvern interimar, care să pregătească anticipatele. Mai radical, liberalul Radu Stroe a spus că mandatul opoziţiei ar avea ca bază de discuţie inclusiv demisia şefului statului.
Ultimii care vor discuta cu preşedintele sunt cei de la PDL, după care este aşteptat anunţul oficial al lui Traian Băsescu privind desemnarea noului premier.
Alegerea unui premier tehnocrat ar demonstra că Traian Băsescu a primit semnalul clasei politice că acesta va trece de votul Parlamentului şi implicit că alegerile parlamentare vor avea loc la termen. Această variantă ar avantaja PDL, care nu ar mai fi asociat cu guvernarea şi va putea încerca să-şi consolideze popularitatea în anul electoral.
Dacă premierul va fi politic, varianta anticipatelor rămâne deschisă.
În ceea ce priveşte posibilele nume de premieri, sunt vehiculaţi Lucian Croitoru, Călin Georgescu, Mihai Tănăsescu, Cristian Maior, Mihai Răzvan Ungureanu, Anca Boagiu, Leonard Orban sau chiar interimarul Cătălin Predoiu.
Departamentul Politic, politic@mediafax.ro