Circulaţia a fost închisă, vineri după-amiază, pe autostrăzile A1 şi A2, precum şi pe mai multe drumuri naţionale, din cauza zăpezii şi a viscolului, iar pe unele tronsoane de drum a fost restricţionat traficul pentru maşinile de peste 3,5 tone.
Potrivit situaţiei înregistrate până la ora 16.30, circulaţia este întreruptă, din cauza zăpezii şi a viscolului, pe DN22 Râmnicu Sărat - Brăila, DN2C Costeşti - Slobozia, DN2B Buzău - Brăila, DN2 limita judeţului Ilfov - Urziceni, DN2A Urziceni - Malu, DN2 Bucureşti - Buzău, DN1D Albeşti Paleologu - Urziceni, DN2E85 Urziceni - Buzău - Râmnicu Sărat, DN 23A Focşani - Gologanu, DN 24D Bârlad - Galaţi, DN2N Bogza - Jitia, DN2R Jitia - Vintileasca, DN67 C Novaci - Rânca, DN65A Roşiori de Vede - Turnu Măgurele, DN23B Măicăneşti - Ciorăşti, DN2 Bucureşti - Urziceni, DN5B Giurgiu - Ghimpaţi şi DN5 Bucureşti - Giurgiu, informează Centrul Infotrafic din Poliţia Română.
De asemenea, circulaţia a fost închisă pe autostrada A1 Bucureşti - Piteşti, de la ora 16.15, şi pe autostrada A2 Bucureşti - Constanţa, pe tronsonul Bucureşti - Lehliu, între Lehliu şi Drajna fiind persmis doar accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone. Pe autostrada A3 Turda - Gilău traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă.
Pe DN 2B Brăila - Vizireni şi pe DN 2C Lilieci - Ciocârlia a fost restricţionat traficul pentru maşinile mai mari de 3,5 tone.
Pe DN 10 Buzău - limita cu judeţul Covasna, DN 1A Cheia - Săcele, DN 3A Drajna - Feteşti, DN 4 Bucureşti - Olteniţa, DN 3 Bucureşti - Călăraşi, DN 22C Cernavodă - Murfatlar, DN 5 Jilava - Remus şi DN 5 Vama Giurgiu - Jilava este restricţionată circulaţia pentru maşinile de peste 7,5 tone.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare cu cod galben, valabilă până duminică, ora 20.00, conform căreia aria ninsorilor va cuprinde treptat, începând din sud-vestul ţării, toate regiunile. Local ninsorile vor fi mai abundente, iar stratul de zăpadă nou depus va depăşi 20 centimetri, în special în zonele de deal şi de munte.
Vântul va sufla cu viteze mai mari în sud şi în sud-est, unde rafalele vor depăşi 50 - 60 kilometri pe oră, iar la munte va sufla tare, cu peste 90 kilometri pe oră, viscolind sau spulberând zăpada.
Sâmbată dimineaţă, local în regiunile sudice şi centrale precipitaţiile vor fi şi sub forma de ploaie sau lapoviţă şi frecvent se va depune polei.
Şoferii sunt sfătuiţi să nu pornească la drum dacă nu este absolut necesar. În cazul în care călătoria nu poate fi amânată, şoferii trebuie să-şi echipeze maşinile cu anvelope de iarnă şi să aibă lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, o rezervă de combustibil, precum şi sistem de climatizare-dezaburire funcţional.
În cazul în care traficul rutier se întrerupe din cauza zăpezii, şoferii sunt sfătuiţi să oprească autovehiculele în afara părţii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină.
Nerespectarea interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public constituie contravenţie şi se sancţionează cu reţinerea permisului de conducere pentru o perioadă de 60 de zile şi cu amendă de la 6 la 8 puncte, respectiv de la 420 la 560 de lei.
Şoferii sunt obligaţi să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor când carosabilul este acoperit cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă.