Bugetul aprobat pentru susţinerea uceniciei, de 50.000 de lei, poate asigura doar 20 de astfel de contracte, pentru o perioadă medie de nouă luni, Ministerul Muncii solicitând suplimentarea acestui fond prin virări de credite bugetare în cadrul capitolelor din bugetul asigurărilor pentru şomaj.
Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a supus, vineri, dezbaterii publice un proiect de Ordonanţă de urgenţă privind reglementarea unor măsuri financiare în vederea susţinerii uceniciei la locul de muncă.
Astfel, MMFPS propune suplimentarea fondurilor alocate pentru susţinerea uceniciei, având în vedere că se prognozează solicitarea a aproximativ 3.000 de contracte, iar bugetul actual poate susţine doar 20, pentru o perioadă de nouă luni.
În nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ se precizează că bugetul alocat în acest scop ar trebui majorat de la 50.000 de lei la 10.800.000 de lei.
"Pentru anul 2012, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a înaintat Ministerului Finanţelor Publice o propunere de prevederi bugetare având destinaţia susţinerii uceniciei la locul de muncă în sumă de 599.000 lei. Din cauza gradului redus al execuţiei bugetare din anul 2011, respectiv 2,66 la sută (s-au cheltuit 7.732 lei din cei 291.000 de lei prevăzuţi), s-a considerat că propunerea ANOFM este supraevaluată şi, ca atare, prevederea bugetară definitivă, aprobată prin bugetul pentru anul 2012 este 50.000 de lei, ceea ce poate susţine ucenicia la locul de muncă doar pentru un număr de 20 de persoane pentru o perioadă medie de nouă luni", se arată în nota de fundamentare.
Iniţiatorii proiectului de act normativ precizează că există deja solicitări din partea unor angajatori pentru angajaţii încadraţi în muncă prin contracte de ucenicie a căror perioadă de probă de 30 de zile se apropie de final, până în prezent şase dintre agenţiile judeţene primind solicitări pentru 121 de contracte de ucenicie.
"În cazul în care agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă şi a municipiului Bucureşti sunt în imposibilitatea de a încheia în termen de 30 de zile de la data expirării perioadei de probă convenţiile menţionate, din cauza lipsei de prevederi bugetare, angajatorii care au încadrat sau încadrează în muncă ucenici se află în situaţia de a nu beneficia de subvenţia prevăzută prin lege pentru finanţarea uceniciei la locul de muncă", se mai arată în nota de fundamentare.
Prin proiectul de OUG, Ministerul Muncii solicită aprobarea autorizării ordonatorului principal de credite al bugetului asigurărilor pentru şomaj să efectueze în luna februarie virări de credite bugetare între şi în cadrul capitolelor de cheltuieli ale bugetului asigurărilor pentru şomaj, prin derogare de la prevederile articolului 47 din Legea 500/2002 privind finanţele publice.
Proiectul de Ordonanţă de urgenţă va fi în dezbatere publică până în 13 februarie.