Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, că reprezentanţii FMI şi CE au confirmat faptul că deficitul bugetar pentru anul 2012 nu va fi cel anunţat, de 1,9% din PIB, acesta crescând la 2,1%, respectiv cu 280 de milioane de euro care vor fi acordate PNDI al MDRT.
"Am aflat cu foarte mare surprindere şi supărare faptul că îngrijorările noastre exprimate anterior se confirmă acum din partea abilitată a celor de la FMI şi CE: deficitul anunţat pentru anul 2012 de 1,9% este un deficit fals. Deja ni s-a spus că la acest deficit de 1,9% se vor adaugă cel puţin 0,2%, deci ajungem la 2,1%. În termeni nominali înseamnă 280 de milioane de euro, bani pentru PNDI al MDRT condus de doamna Udrea", a spus Ponta, după întrevederea cu reprezentanţii delegaţiei FMI, BM şi CE.
Ponta a spus că deficitul anunţat iniţial şi pe care a fost construit bugetul, de 1,9% din PIB, a fost "o minciună" şi "o păcăleală" din partea preşedintelui Traian Băsescu.
"A fost o minciună 1,9%, cum s-a aprobat în buget şi cum a fost anunţat. Deficitul va fi cel puţin 2,1%, pentru că trebuie acordaţi cel puţin 280 de milioane de euro în acest an doamnei Udrea", a spus Ponta.
Liderul PSD l-a acuzat pe şeful statului da faptul că a insistat pentru un deficit de 1,9% pentru a putea să mai "bage", ulterior, în deficit, şi banii pentru PNDI.
"Marja pemisă pentru România era de 3% şi ne-am întrebat cu toţii de ce domnul Băsescu insistă la 1,9%. De fapt insista la 1,9% ca să aibă loc să bage banii pentru doamna Udrea şi pentru PDL în deficit. A fost o păcăleală din partea domnului Băsescu, dar cei de la FMI sunt foarte realişti", a spus Ponta.
El a arătat că Guvernul USL nu va plăti banii acordaţi prin PNDI.
"Noi am explicat foarte clar că, din păcate, cei 280 de milioane de euro nu sunt bani pentru dezvoltarea României, ci pentru campania electorală a PDL şi am reiterat decizia noastră politică că Guvernul USL nu va plăti", a spus Ponta.
Bugetul general consolidat pentru anul viitor a fost construit pe venituri totale de 195,3 miliarde lei şi cheltuieli totale de 206,5 miliarde lei, care conduc la un deficit nominal de 11,2 miliarde lei, reprezentând 1,9% din PIB pe metodologia cash şi sub 3% pe standarde europene.