Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, a declarat, joi, că reprezentanţii FMI, BM şi ai CE nu se opun, de principiu, unei posibile majorări a pensiilor şi salariilor bugetare, însă consideră că este încă prea devreme pentru aceasta.
Sârbu a afirmat, după întâlnirea dintre conducerea UNPR şi reprezentanţii celor trei organisme financiare, că FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană nu se opun "a priori" majorărilor salariale, însă consideră că acestea ar trebui luate în calcul după vizita din aprilie-mai.
"Răspunsul dat de reprezentanţii organismelor financiare este că un astfel de grafic, de recuperare a sumelor pierdute de bugetari, este posibil, dar că în acest moment este prea devreme şi că vizita din aprilie-mai le va asigura o viziune mult mai clară, în contextul economic european şi mondial", a spus el.
Sârbu a comparat România cu un vapor aflat într-o furtună şi a spus că din discuţiile cu reprezentanţii FMI a reieşit că "acest vapor are ancore bune de rezistenţă".
"Măsurile de austeritate care au fost luate până acum oferă capacitatea acestui vapor să reziste bine în această furtună. Noi credem că comandantul vasului ştie să ducă la destinaţie, numai că pasagerii de pe vapor sunt nerăbdători, pentru că vor să ajungă mai devreme la destinaţie", a spus preşedintele UNPR.
El a menţionat trei propuneri ale UNPR prin care Guvernul ar putea mări veniturile bugetare, astfel încât să mărească spaţiul fiscal pentru eventuale majorări salariale.
Propunerile enumerate de Sârbu sunt: utilizarea mai bună a fondurilor europene şi mărirea gradului de absorbţie, colectarea mai eficientă a taxelor şi impozitelor şi introducerea taxei pe averile mari şi foarte mari, restul taxelor şi impozitelor urmând să rămână la acelaşi nivel.
Preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a afirmat, tot după întâlnirea cu reprezentanţii FMI, BM şi ai CE, că, prin măsurile de austeritate luate până acum, România este, macroeconomic, într-o situaţie stabilă, însă pe viitor se impune "o gestionare atentă" a indicatorilor macroeconomici principali, derapajele în acest sens putând fi sancţionate şi instituţional la nivelul UE, prin Tratatul de stabilitate fiscală.