Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a exprimat anumite dubii legate de privatizarea caselor de sănătate, deoarece acest sistem a mai fost aplicat în unele ţări, dar fără un succes important, a declarat, miercuri, vicepreşedintele politic al UDMR, ministrul laszlo Borbely după o întâlnire cu Fondul
Noua lege a sănătăţii a reprezentat unul dintre subiecte discuţiei avute, miercuri, la Guvern, de liderii şi miniştrii UDMR cu reprezentanţii FMI, Borbely arătând că UDMR este de acord ca proiectul să fie discutat cu asociaţiile profesionale, dar nu şi ca într-un an electoral să fie introduse "anumite probleme sensibile" care pot compromite reforma în domeniu.
La discuţie au participat atât ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritlu, cât şi fostul deţinător al portofoliului, Attila Cseke.
Întrebat de jurnalişti, la finalul discuţiei cu FMI, la ce "probleme sensibile" se referă în cazul noii legi a sănătăţii, Borbely a indicat privatizarea caselor de sănătate.
"De exemplu, privatizarea caselor de sănătate, unde şi FMI şi-a exprimat unele dubii, pentru că au fost ţări care le-au aplicat şi nu au fost foarte de succes", a spus vicepreşedintele UDMR.
El s-a arătat totodată sceptic în privinţa faptului că noua lege a sănătăţii ar putea fi aplicată într-un an electoral cu atât mai mult cu cât opoziţia intră în grevă parlamentară.
Premierul Emil Boc a declarat, luni seara, la postul public de televiziune, că noul proiect de lege privind sistemul de sănătate va fi aplicat începând cu acest an, fiind o măsură prioritară de reformă prevăzută inclusiv în acordul cu instituţiile europene.
"Legea sănătăţii este şi rămâne o prioritate a Guvernului şi este în angajamentul nostru cu Comisia Europeană şi cu FMI. Trebuie să avem o nouă lege a sănătăţii, pentru că, dincolo de acorduri sau de angajamente, nu cred că românii sunt mulţumiţi cu sistemul de sănătate pe care îl avem. Avem nevoie să îl schimbăm", a spus Boc.
El nu a comentat afirmaţiile recente ale UDMR legate de prioritatea acestei legi, susţinând că nu ştie exact despre ce declaraţie este vorba.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, în urmă cu două săptămâni, că adoptarea unei noi legi a sănătăţii "nu este prioritatea numărul unu în România" în acest an şi că reforma nu trebuie făcută "cu drujba" în sistem.
"Nu credem că aceasta este prioritatea numărul unu în România în acest moment, în acest an. Aceasta nu înseamnă că, punctual, pentru anumite probleme, nu trebuie să găseşti o rezolvare", a declarat Kelemen într-o conferinţă de presă, referindu-se la legea sănătăţii.
El a spus atunci că în cadrul coaliţiei nu s-a stabilit o dată până la care să fie adoptată eventual o nouă lege a sănătăţii şi nici dacă actuala lege va fi doar amendată ori va fi elaborat un nou act normativ.
Coaliţia l-a mandatat atunci pe ministrul Sănătăţii , Ladislau Ritli (UDMR), să formeze o echipă care să redacteze un nou proiect de lege privind sănătate, echipă din care nu vor lipsi reprezentanţi ai asociaţiilor pacienţilor, societăţii civile, sindicatelor, patronatelor şi Colegiului Medicilor.