Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, va fi prezentă, marţi după-amiază, pentru a prezenta punctul de vedere al Guvernului la dezbaterea organizată la Bruxelles de grupurile ALDE şi S&D din PE privind starea democraţiei din România, a declarat, pentru MEDIAFAX, eurodeputatul PDL Petru Luhan.
De asemenea, din partea grupului PDL din PE vor fi prezenţi europarlamentarii Theodor Stolojan, Monica Macovei, Cristian Preda şi Petru Luhan.
Grupul liberal din Parlamentul European (ALDE), împreună cu socialiştii (S&D), organizează, marţi, la Bruxelles, o dezbatere cu titlul "Democraţia română", la care vor participa liderii celor două grupuri, Guy Verhofstadt şi Hannes Swoboda, şi preşedinţii celor trei partide de opoziţie din România, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin.
În legătură cu demersul USL de a organiza în PE o dezbatere pe tema derapajelor democratice din România, PDL a reacţionat vehement, acuzând opoziţia că afectează imaginea şi credibilitatea ţării.
Liderul eurodeputaţilor PDL, Theodor Stolojan, declara că mesajul transmis Parlamentului European de către liderii opoziţiei este unul "toxic", prin care se atacă stabilitatea şi credibilitatea internaţională a României.
Luni, preşedintele PSD, Victor Ponta, declara că liderii USL nu vor critica Guvernul, la dezbaterea din Parlamentul European pe tema democraţiei din România, ci se vor angaja că vor adopta alt mod de guvernare decât cel actual.
Europarlamentarul PDL Cristian Preda scria, luni, pe blog, că este foarte posibil ca marţi, în PE, România să fie prezentată, în cele două audiţii publice organizate de deputaţii din USL, "ca o dictatură care are de gând să inunde spaţiul mioritic cu cianură".
"Mâine (marţi - n.r.) se va discuta despre România în cadrul Parlamentului European, în două audiţii publice organizate de deputaţii din USL. Dimineaţa se va vorbi despre Roşia Montană, iar seara, despre situaţia politică generală. Luând în seamă mesajele deja transmise pe această temă de către membrii USL, este foarte posibil ca România să fie prezentată ca o dictatură care are de gând să inunde spaţiul mioritic cu cianură. Unui observator extern superficial, care nu ştie toate hăţişurile şi dedesubturile politicianismului de la noi, nu-i va fi prea greu să asimileze ideea potrivit căreia România e un fel de Belarus care lucrează pe baze chimice necruţătoare. Ce poţi să opui unei asemenea ficţiuni? Nu e oare absurd ca lupta pentru putere să îmbrace o asemenea formă?", scria Preda.