Minerii de la exploatările din cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) au întrerupt, marţi, activitatea de extragere a cărbunelui, din cauza temperaturilor scăzute, măsura fiind valabilă până luni, când ar trebui reluată activitatea în subteran, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit purtătorului de cuvânt al SNLO, Aurică Popescu, decizia de întrerupere a activităţii în subteran a fost luată ca urmare a temperaturilor extrem de scăzute, cuprinse între minus 18 şi minus 25 de grade.
"Conform fişei tehnologice a utilajelor din subteran, la minus zece grade acestea nu mai funţionează corect şi trebuie oprite. Decizia de înterupere a activităţii s-a luat de comun acord cu Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia, în baza unui protocol încheiat cu aceasta", a spus Popescu.
Potrivit sursei citate, în zilele de marţi, miercuri, joi şi vineri angajaţii SNLO sunt în concediu de odihnă, iar în această perioadă va lucra doar personalul care asigură paza şi siguranţa utilajelor şi care va primi ceai şi echipament de protecţie adecvat temperaturilor din această periodă.
Purtătorul de cuvânt al SNLO a precizat că activitatea de livrare nu va fi afectată în aceste zile, ci se va desfăşura conform graficului, din cantităţile de cărbune aflate pe stoc.
SNLO are 7.900 de angajaţi, fiind afectaţi de această măsură 90 la sută dintre aceştia.
Societatea Naţională a Lignitului Oltenia cuprinde: Exploatarea de Carieră Roşia, Exploatarea de Carieră Peşteana, Exploatarea de Carieră Lupoaia,
Exploatarea de Carieră Roşiuţa, Exploatarea de Carieră Berbeşti, Exploatarea de Carieră Alunu, Exploatarea de Carieră Husnicioara şi Mina Motru.
Aceeaşi decizie, de întrerupere a activităţii în perioada 31 ianuarie - 3 februarie, a fost luată şi la Exploatarea Minieră Rovinari, unde aproximativ 2.000 de angajaţi se vor afla în concediu de odihnă pentru patru zile.