Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, după şedinţa Prezidiului Uniunii, că formaţiunea sa nu exclude varianta alegerilor anticipate, dar nu consideră că în acest moment ar trebui ca UDMR să fie cea care iniţiază un astfel de demers.
Kelemen a precizat că UDMR nu doreşte alegeri anticipate, explicând că acestea ar însemna dizolvarea Parlamentului, care poate fi făcută doar de preşedintele ţării.
El a adăugat însă că este un subiect care trebuie discutat.
"Nu excludem varianta, dar nu considerăm că în acest moment ar trebui noi să fim cei care iniţiază un astfel de demers", a adăugat el.
Kelemen Hunor a mai spus că un astfel de demers ar presupune o înţelegere între toate partidele şi şeful statului şi că oricum o astfel de discuţie ar putea avea loc după ce se va publica motivarea Curţii Constituţionale la decizia privind legea comasării alegerilor.
Liderul UDMR a apreciat totodată că, dacă opoziţia va face grevă parlamentară, coaliţia va avea o problemă "uriaşă", fiind în dificultate la asigurarea cvorumului în plen şi la comisii.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat, luni, că USL va intra în grevă parlamentară până la alegeri, arătând că opoziţia a ajuns la un acord în ceea ce priveşte retragerea parlamentarilor PSD, PNL şi PC din activităţile uzuale ale Legislativului, ca măsură de protest la adresa puterii.
Duminică, vicepreşedintele politic al Uniunii, Laszlo Borbely, a declarat, pentru MEDIAFAX, că UDMR va analiza săptămâna viitoare, în cadrul forurilor de decizie, oportunitatea declanşării alegerilor parlamentare anticipate, procedură care ar mai "linişti vocea străzii" şi ar asigura un consens cu opoziţia.