Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că demagogia politică a partidelor, în general, a fost "puternic susţinută de banii din privatizări" până în 2008, după care a fost acoperită cu bani din împrumuturi.
"În ceea ce priveşte Tratatul, cred că esenţa tratatului vă este cunoscută şi ea are următoarea justificare: în ultimele luni, Uniunea Europeană şi-a creat câteva pachete de măsuri, dar ele erau insuficiente, pentru că se fereau de atingerea suveranităţii bugetare a statelor. De data aceasta, Consiliul a trecut peste această fază a timidităţii şi, după ce avem pachetul guvernanţei economice, despre care n-am să vorbesc, doar îl amintesc, Pactul Europlus, Agenda UE-2020, a fost nevoie şi de acest tratat care, practic, pune în transparenţă totală modul cum fiecare stat membru al zonei euro, dar şi statele membre ale Uniunii care nu sunt în zona euro, îşi cheltuiesc banii. Sigur, statele nemembre ale zonei euro pot să opteze dacă adoptă acest tratat sau nu. Recomandarea, susţinerea mea, este s-o facem, pentru că o dată făcut acest lucru, va trebui să se schimbe modul de a face politică, nu numai în România, în toată Uniunea Europeană. Nimeni nu va mai putea păcăli pe nimeni cu promisiuni care nu au acoperire financiară", a declarat Traian Băsescu.
El a apreciat că documentul schimbă modul de a se face politică în interiorul Uniunii Europene.
"Să ştiţi că nu numai România a practicat acest sport al cumpărării voturilor cu bani de la bugetul de stat, mărind veniturile populaţiei după care, în anul următor, a constatat că nu are cum să le susţină bugetar. E uşor să le măreşti pentru trei luni sau cu trei luni înainte de alegeri. Problema este cum susţii aceste cheltuieli în anul următor. În România mai este o problemă, pe care v-o aduc în atenţie: demagogia politică - şi pun egal în dreptul tuturor politicienilor şi nu mă ridic deasupra lor. Dar demagogia politică a partidelor în general a fost puternic susţinută de banii din privatizări până în 2008", a adăugat şeful statului.
El a afirmat că, în 2008, existau în Fondul de dezvoltare 3,1 miliarde din privatizarea BCR, care, până la ziua alegerilor, "nu au mai existat nici măcar de sămânţă".
"Deci, până în 2008, toate privatizările au contribuit la susţinerea demagogiei politicienilor. Dacă am ajuns să avem 54 de programe sociale, 54 de programe sociale - înainte de fiecare rundă de alegeri se mai emiteau nişte ordonanţe care dădeau posibilitatea să primeşti bani de la bugetul de stat. Totul era susţinut din veniturile bugetului, dar şi din banii din privatizare, în măsură destul de importantă. Din 2008 s-au terminat banii din privatizare şi, de la acel moment până astăzi, toate demagogiile s-au acoperit cu bani din împrumuturi", a conchis preşedintele Băsescu.