Prim-vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur, a declarat, luni, că prin anunţul privind negocierea legată de creşterile de salarii şi pensii, PDL nu a făcut "niciun fel de calcul politic sau electoral" şi a arătat că acest lucru nu are legătură cu protestele.
Flutur a spus, după şedinţa BPN al PDL, că formaţiunea a avut ca obiectiv creşterile salariale şi pensiile şi, ca dovadă, a trecut acest lucru în scrisoarea cu FMI.
Flutur a făcut aceste precizări după ce a fost întrebat dacă eventualele creşteri salariale şi de pensii ar putea duce, în opinia PDL, la o încetare a protestelor.
"În primul rând vreau încă o dată să precizeze că aceste discuţii, şi dvs. mass-media sunteţi primii martori, că nu le-am avut acum de când au început protestele, le-am trecut ca dovadă în scrisoarea cu FMI la sfârşitul anului trecut. Mereu am avut acest obiectiv şi dacă opoziţia speculează acest lucru noi dorim să spunem că am anunţat când am votat bugetul pe 2012 că ne dorim o creştere a veniturilor oamenilor, repet, prudentă şi în limita resurselor. Şi din acest punct de vedere nu ne-am făcut niciun fel de calcul politic sau electoral, ci este strict raţional, în funcţie de resurse", a explicat Gheorghe Flutur.
El a arătat că este important în lunile următoare cum va merge economia şi este nevoie mai mult ca oricând de responsabilitate şi stabilitate politică.
"De aceea este important în lunile următoare cum va merge economia, dacă se acumulează venituri ca să putem plăti bugetarii şi de aceea este nevoie mai mult ca oricând de responsabilitate şi stabilitate politică", a precizat Flutur.
Premierul Emil Boc a fost mandatat, luni, de conducerea coaliţiei, să negocieze cu FMI creşterea pensiilor şi salariilor, din luna aprilie, a anunţat prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde.
"Astăzi, membrii conducerii coaliţiei l-au mandat în clar pe domnul prim-ministru să negocieze cu FMI, delegaţia FMI de la Bucureşti, mărirea, din aprilie, a salariilor şi pensiilor", a anunţat Frunzăverde, după şedinţa de luni dimineaţă a coaliţiei de guvernare.
În 7 noiembrie 2011, liderii coaliţiei de guvernare au convenit că salariile bugetarilor şi pensiile ar putea fi majorate în primul semestru al anului 2012, după vizita din aprilie a FMI, dacă nu vor exista "derapaje mari" în Europa şi în România în privinţa creşterii economice.
Liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, a declarat, atunci, pentru MEDIAFAX, că posibilitatea majorării salariilor şi pensiilor în primul semestru al anului viitor va fi inclusă expres în proiectul bugetului de stat pentru anul 2012 şi în scrisoarea de intenţie către FMI.
Această variantă a fost inclusă deja în raportul elaborat de Guvern la proiectul de buget pentru 2012, stabilindu-se că "salariile din sectorul public şi pensiile vor fi majorate prudent în cursul acestui an, în cazul în care condiţiile economice vor permite".
Acelaşi paragraf a fost inclus şi în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI după redactarea proiectului de buget.
Într-o conferinţă de presă susţinută în luna noiembrie, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, declara că Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană să îngheţe salariile şi pensiile în sectorul public, dar să le poată majora limitat la mijlocul acestui an dacă evoluţia de până atunci a veniturilor bugetare va permite acest lucru.
El a precizat că orice creştere a pensiilor va fi modestă, nu cum se întâmpla în trecut, şi a dat ca exemplu o creştere, probabilă, echivalentă cu rata inflaţiei, de 3-4%.
Franks a precizat că o delegaţie a FMI va veni în luna aprilie la Bucureşti, pentru a discuta despre acest lucru cu autorităţile române.
Preşedintele Traian Băsescu a atras atenţia, duminică, asupra pericolului pe care l-ar genera adoptarea unor măsuri populiste.
"În raport cu costurile, cu suferinţele pe care românii le-au avut pentru a ajunge la această stabilitate, ar fi păcat să ajungem la dezechilibre, pentru că tot efortul din 2009, 2010, 2011 se poate pulveriza printr-un singur act normativ populist", a avertizat, duminică, preşedintele Băsescu.
De altfel, şeful statului a declarat că, potrivit unor prognoze, există riscul ca statele din zona euro să intre în recesiune în a doua parte a acestui an, iar, în acest caz, România s-ar putea afla în dificultate.