Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, afirmă că spitalele au deficit de personal, dar posturile din sănătate ar putea fi deblocate dacă va fi aprobat un proiect de OUG care să modifice Legea 283/2011, în sensul de a excepta sistemul sanitar de aceste prevederi, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Sunt foarte multe probleme privind numărul de personal la toate segmentele. A fost această legislaţie care a restricţionat numărul de angajaţi în sistemul public. În momentul în care această legislaţie s-a adus în sistemul sanitar, în 2009, acoperirea cu personal a posturilor existente era de 65 la sută. De atunci, am ajuns la 60 la sută, dar avem o variantă de a reveni la formula iniţială. În prima etapă, avem un proiect de OUG care modifică Legea 283/2011 în sensul de a excepta sistemul sanitar de aceste prevederi legale, dar întâi vom acoperi numai strictul necesar pentru urgenţele majore. Aceste posturi vor fi probabil deblocate", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Zalău, ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau.
Potrivit acestuia, "se va găsi calea legală pentru deblocarea posturilor, fiind imperios necesară încadrarea în bugetul alocat cheltuielilor de personal".
Ministrul Ritli a spus că posturile vacante vor fi ocupate prin concurs şi că medicii care pleacă din România sunt o pierdere pentru sistemul sanitar.
"Astăzi, medicul care a urmat studiile aici şi pleacă din România este o mare pierdere. Problema medicilor care pleacă să lucreze în străinătate este una socială, nu este a Ministerului Sănătăţii. MS, împreună cu alţi factori, va rezolva acest lucru. De ce pleacă medicii? Pentru că primesc salariu mai mare şi pentru o aparatură mai atractivă", a afirmat Ritli.
El a dat ca exemplu Spitalul Judeţean de Urgenţă Sălaj, care, deşi este unic în ţară în ceea ce priveşte secţia modernă de sterilizare şi are o aparatură mult mai performantă decât în urmă cu cinci-zece ani, tot nu ajunge la nivelul spitalelor din statele vestice, "care au un sistem atractiv şi au bani să schimbe aparatura la fiecare cinci ani".
"Să oferim un salariu asemănător cu cel din aceste ţări ar fi astăzi o iresponsabilitate. Ce putem noi să facem este să creăm posibilitatea ca medicii tineri - ei pleacă, în primul rând - să se specializeze mai uşor, optimizând sistemul de rezidenţiat", a declarat ministrul Sănătăţii.
Potrivit sursei citate, prin metoda descentralizării, autorităţile locale au posibilitatea de a se implica în a-i păstra pe medici în ţară, oferindu-le beneficii în afara salariului asigurat de MS.
De asemenea, Ritli a spus că problema personalului insuficient din unităţile medicale se va rezolva odată cu creşterea potenţialului economic al României.
El a adăugat că nu doar România se confruntă cu lipsa personalului medical.
"Fenomenul deficitului de personal nu este doar în România. Dacă mergeţi dincolo, şi ei se plâng că medicii le pleacă în altă parte. Nu ştiu unde e capătul, dar toată lumea merge în altă parte, este liberă mişcarea şi ea se va accentua", a spus Ritli.
Potrivit acestuia, în a doua jumătate a anului viitor, şi bolnavii vor căuta mai multe servicii medicale în străinătate, iar acest lucru va însemna pierderea unor resurse financiare importante.
În acest context, ministrul Sănătăţii consideră că sistemul sanitar din România trebuie să fie pregătit să reţină bolnavii în ţară, oferindu-le servicii medicale de calitate.