Asociaţia Pro Democraţia apreciază că Guvernul Boc ar trebui să demisioneze după ce Curtea Constituţională (CC) a declarat neconstituţională legea de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare, adoptată prin asumarea răspunderii Cabinetului.
APD atrage atenţia, într-un comunicat de miercuri, că refuzul Guvernului de a demisiona atrage după sine "nelegalitatea acestuia".
Asociaţia Pro Democraţia s-a numărat printre ONG-urile care au criticat dur iniţiativa Executivului de a comasa alegerile locale cu cele parlamentare din acest an, atât prin poziţiile publice oficiale cât şi prin participarea unor membri ai organizaţiei la protestele din stradă din ultimele două săptămâni.
Decizia Curţii Constituţionale arată, în opinia APD, că insistenţa majorităţii parlamentare PDL - UDMR - UNPR - Minorităţi şi susţinerea hotărâtă din partea preşedintelui Traian Băsescu pentru proiectul de lege declarat neconstituţional "sunt împotriva normelor democratice şi a statului de drept garantat de Constituţia României".
"Documentele ce însoţesc proiectul de lege redactat de Ministerul de Interne au fost asumate, în integralitatea lor, de toţi miniştrii în funcţie, prin procedura angajării răspunderii în faţa Parlamentului. Subliniem că această procedură, pe care o considerăm un abuz la adresa practicilor democratice, implică şi asumarea consecinţelor care decurg din solicitarea încrederii Parlamentului şi garantarea guvernului pentru lege. De aceea, considerăm că decizia CCR trebuie să atragă după sine demisia cabinetului Boc", opinează reprezentanţii APD.
Pe de altă parte, aceştia amintesc că legea comasării alegerilor a fost contestată şi în stradă, "de o mare parte a cetăţenilor prezenţi în Piaţa Universităţii şi în ţară".
"Deoarece este dezirabil ca societatea să fie guvernată legitim, prin instituţii şi practici specifice democraţiei reprezentative, solicităm Guvernului României demisia, ca un act firesc de morală publică ce decurge din ocolirea Parlamentului României ca unic for legislativ. Insistăm că cetăţenii, prin intermediul Parlamentului ales, sunt cei care trebuie să decidă, în final, care sunt cele mai potrivite proiecte care urmează să devină legi esenţiale pentru România", conchid reprezentanţii APD.
Comasarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale cu cele parlamentare este neconstituţională, a decis, miercuri, Curtea Constituţională, admiţând astfel sesizarea USL.
USL a sesizat Curtea Constituţională cu privire la Legea privind comasarea alegerilor, după respingerea moţiunii de cenzură depuse după asumarea răspunderii Guvernului pe acest act normativ, reprezentanţii Uniunii menţionând că cer CC "o atitudine de respect faţă de lege şi democraţie".
Guvernul şi-a angajat răspunderea asupra proiectului de lege privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, şedinţa Parlamentului în acest sens având loc în 15 decembrie 2011.