România şi alte 12 state din Uniunea Europeană (UE) vor primi joi notificări oficiale privind iniţierea procedurilor de infringement din cauza eşecului de a implementa până la 1 ianuarie decizia UE de interzicere a creşterii găinilor pentru ouă în cuşti tip baterie.
Comisia Europeană va trimite în acest sens o notificare formală României, Franţei, Spaniei, Poloniei, Belgiei, Bulgariei, Ciprului, Greciei, Ungariei, Italiei, Letoniei, Olandei şi Portugaliei, primul pas dintr-un lung proces juridic care poate conduce la impunerea de amenzi, potrivit unui document UE, citat de Reuters.
UE a convenit asupra interzicerii cuştilor tip baterie în 1999, dar date ale Comisiei din aprilie 2011 au arătat că peste o treime din găinile crescute pentru ouă în Europa sunt încă ţinute în cuşti necorespunzătoare.
În octombrie, comisarul UE pentru sănătate şi politica de consum, John Dalli, a declarat că interdicţia privind vânzarea de ouă provenind de la găini ţinute în cuşti baterie se va aplica de la 1 ianuarie, conform planurilor, şi a promis acţiuni juridice împotriva ţărilor care nu pun capăt folosirii cuştilor baterie.
Producătorii vor putea în continuare să vândă ouă care nu respectă aceste cerinţe procesatorilor industriali în ţările în care îşi desfăşoară activitatea, dar nu şi retailerilor, a adăugat el.
Marea Britanie ar putea fi de asemenea vizată de acţiuni juridice, după ce date recente au arătat că unii producători au ratat termenul limită.
Autorităţile de la Londra ar putea primi, însă, o notificare formală mai târziu, întrucât ultimele date nu au fost disponibile pentru ca Marea Britanie să fie inclusă în pachetul de infringement care va fi anunţat joi, a spus o sursă apropiată situaţiei.
Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunţat în decembrie că ouăle marcate cu codul "3" provenite de la găinile crescute în cuşti neîmbunătăţite nu vor mai fi date spre consum public, comercializarea lor fiind interzisă începând cu 1 ianuarie 2012.
Ouăle sunt marcate cu un număr distinctiv, 0, 1, 2 sau 3, care reprezintă modul în care au fost crescute şi hrănite găinile: 0 – producţie ecologică, 1 – sistem extensiv, oul provine de la găini crescute în aer liber, dar hrana lor nu este neapărat ecologică, 2 – la sol, ouăle provin de la găini crescute în ferme, dar în hale, la sol, hrănite cu furaje clasice şi 3 – în baterii, ouăle provin de la găini crescute în baterii (cuşti, îmbunătăţite sau nu).