Peste trei sute de persoane au participat, marţi, la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române şi s-au prins în Hora Unirii în jurul statuii lui Alexandru Ioan Cuza amplasată în Piaţa Unirii din municipiul Bistriţa, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Manifestările au început la ora 11.00 cu o slujbă religioasă oficiată de doi preoţi şi au continuat cu o trecere în revistă a evenimentelor care au avut loc la 1859 şi cu o alocuţiune a primarului municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu.
Creţu i-a felicitat pe cei prezenţi, explicându-le că Primăria Bistriţa a mutat, de curând, statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din faţa Inspectoratului Judeţean de Poliţie în Piaţa Unirii, întrucât aici doreşte să amenajeze un loc în care să fie cinstiţi toţi cei care au contribuit la înfăptuirea Marii şi Micii Uniri.
Ulterior, reprezentanţii Prefecturii Bistriţa-Năsăud, ai Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, ai Primăriei Bistriţa şi ai instituţiilor descentralizate precum Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, ISU sau SRI au depus coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
De asemenea, au venit cu coroane şi reprezentanţii partidelor politice. Cea mai mare delegaţie, de aproximativ 50 de persoane, a fost a USL Bistriţa-Năsăud, condusă de liderul PSD Bistriţa-Năsăud, deputatul Emil Radu Moldovan. PDL Bistriţa-Năsăud a fost reprezentat de 35 de persoane, iar filiala judeţeană a UDMR de patru.
După depunerile de coroane şi defilarea Gărzii de Onoare a avut loc un moment artistic în care au fost interpretate cântece patriotice, apoi cei prezenţi, în frunte cu prefectul Cristian Florian şi primarul Ovidiu Creţu, s-au prins în Hora Unirii în jurul statuii lui Alexandru Ioan Cuza.