Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 ian 2012 - Anul XVII, nr. 18 (4923)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mărieş: Vrem bani pentru indemnizaţii din pensiile celor care au lucrat în sistemul represiv

Marţi, 24 Ianuarie 2012 (16:24:33)

Asociaţia 21 Decembrie 1989 propune ca banii pentru indemnizaţiile revoluţionarilor să fie luaţi din pensiile celor care au lucrat "în sistemul represiv", au fost magistraţi sau activişti de partid înainte de evenimentele din 1989, a declarat, marţi, preşedintele asociaţiei, Teodor Mărieş.

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989 a declarat, într-o conferinţă de presă, că revoluţionarii nu vor indemnizaţii de la bugetul de stat, ci din pensiile celor care au lucrat în Ministerul de Interne înainte de 1989, din cele ale magistraţilor comunişti sau din pensiile activiştilor de partid.

Propunerea a fost introdusă în proiectul de act normativ pentru modificarea Legii 341 din 12 iulie 2004 a recunoştinţei faţă de eroii martiri, Teodor Mărieş spunând că dacă proiectul nu va fi luat în discuţie, miercuri, în Comisia juridică din Parlament, va relua protestele la sediul PD-L.

"Noi (revoluţionarii - n.r.) suntem 20.000 cu tot cu urmaşi, sunt cam 270.000 de activişti de partid, circa 50.000 de oameni care au lucrat în aparatul represiv înainte de 1989 şi cam 25.000 care au lucrat în justiţie. Un miliţian are 2.000 de lei pensie. Se procură suficienţi bani pentru revoluţionari, pentru deţinuţii politici, pentru veteranii de război, pentru monumente sau pentru cimitire, dacă ar fi luat jumătate din cuantumul pensiilor celor care au lucrat în aparatul represiv", a susţinut Teodor Mărieş.

Potrivit propunerii din proiectul de modificare a Legii 341/2004, "persoanele care au obţinut titlurile prevăzute la alin. (1) au dreptul la o indemnizaţie lunară reparatorie, calculată pe baza coeficienţilor raportaţi la cuantumul mediu al pensiilor acelora care au făcut parte din aparatul represiv, magistraţi, justiţie şi din nomenclatura Partidului Comunist Român ilegitim şi ilegal (...)".

Teodor Mărieş a luat act de poziţia premierului Emil Boc potrivit căruia Guvernul nu dispune de resurse pentru plata indemnizaţiilor şi a declarat că urmăreşte discutarea proiectului de lege în Parlament. "Legile le face Parlamentul, nu executivul", a mai spus Teodor Mărieş.

Revoluţionarii trebuie să înţeleagă că Guvernul nu poate dispune peste noapte resurse suplimentare nici pentru salarii şi pensii şi nici pentru indemnizaţiile de care aceştia au beneficiat până în prezent, a declarat, marţi, premierul Emil Boc.

Guvernul a anunţat anterior că nu va modifica legislaţia pentru a reveni asupra deciziei de sistare a plăţii indemnizaţiilor revoluţionarilor.

La sfârşitul anului trecut s-a decis ca indemnizaţiile revoluţionarilor să fie sistate la plată începând cu 2012.

În presă au fost prezentate prevederile unui protocol semnat recent de reprezentanţi ai PDL şi cei ai revoluţionarilor, prin care ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, şi secretarul de stat pentru Revoluţionari George Costin se angajează să identifice soluţia financiară pentru plata indemnizaţiilor reparatorii, fără să fie afectat bugetul alocat pe acest an.

În protocol nu se face însă referire la o intervenţie a Guvernului, ci la faptul că reprezentanţii revoluţionarilor vor prezenta grupului PDL din Camera Deputaţilor propunerile de modificare a Legii recunoştinţei, act legislativ care reglementează drepturile revoluţionarilor.

Presa a relatat astfel că democrat-liberalii s-au angajat să treacă legea prin Parlament în regim rapid.

Protocolul a fost încheiat în 20 ianuarie, de Ioan Oltean şi Mircea Toader din partea PDL, secretarul de stat pentru Problemele Revoluţionarilor George Costin, precum şi de Teodor Mărieş, Nicolae Bănuţoiu şi Victor Grigorescu, din partea organizaţiilor de revoluţionari.

Astfel, în urma discuţiilor care au avut loc în 20 ianuarie, la sediul PDL, s-a convenit că ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu şi secretarul de stat George Costin "vor identifica de îndată soluţia financiară pentru plata indemnizaţiilor reparatorii persoanelor prevăzute la art. 4, alin. 4 din Legea 341/2004, fără a fi afectat bugetul alocat pe anul 2012".

De asemenea, în protocol s-a stabilit ca reprezentanţii revoluţionarilor şi George Costin să prezinte, luni 23 ianuarie, grupului PDL din Camera Deputaţilor propunerile de modificare şi completare a Legii 341/2004. În protocol se arată că amendamentele propuse au în vedere "îmbunătăţirea actului normativ, cu respectarea procedurilor parlamentare".

"Amendamentele admise vor fi înaintate de îndată comisiilor sesizate spre dezbaterea pe fond a legii. Raportul comisiilor va fi depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor până în data de 04.02.2012, urmând ca acesta să fie înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor şi dezbătut în şedinţele din zilele de 04-05 februarie. Votul final se va da în prima şedinţă consacrată acestei activităţi, dar nu mai târziu de 08.02.2012", se arată în protocolul semnat în 20 ianuarie.

De asemenea, părţile au convenit ca Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor să fie sesizat pentru repunerea în dezbatere în regim de urgenţă a Legii Lustraţiei. Protocoul prevede luarea în considerare a "amendamentelor depuse de Societatea Timişoara şi Asociaţia 21 Decembrie, amendamente ce vor fi susţinute de reprezentaţi ai PDL, ţinând cont de observaţiile Curţii Constituţionale".

În protocol s-a stabilit suspendarea "oricărei activităţi publice şi stradale a Asociaţiei 21 Decembrie 1989, la sediile PDL", până la realizarea celor înscrise în documentul semnat în 20 ianuarie.

Anterior semnării protocolului, Asociaţia 21 Decembrie 1989 anunţa proteste în perioada 23-27 ianuarie, între orele 11.45 şi 13.30, la sediul PDL din Aleea Modrogan. Acţiunile de protest au fost autorizate de municipalitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mărieş: Vrem bani pentru indemnizaţii din pensiile celor care au lucrat în sistemul represiv.
 Vizualizări articol: 567 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mărieş: Vrem bani pentru indemnizaţii din pensiile celor care au lucrat în sistemul represiv0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei