Aproximativ 1.500 de persoane protestează, marţi, în Bucureşti şi în alte localităţi din toată ţara, în Piaţa Universităţii fiind peste 200 de manifestanţi, a anunţat Jandarmeria Română.
Potrivit situaţiei înregistrate până la ora 17.00, în Piaţa Universităţii se află peste 200 de persoane, iar la nivel naţional, la manifestaţiile publice participă aproximativ 1.500 de persoane, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei Române.
Manifestanţii au început să se adune încă de la orele prânzului în faţa Teatrului Naţional din Piaţa Universităţii din Bucureşti, scandând în continuare sloganuri împotriva clasei politice.
Concomitent cu protestul spontan din Piaţa Universităţii, ajuns în a douăsprezecea zi, marţi a avut loc în Piaţa Victoriei un miting organizat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere, urmat de un marş de protest până la sediul TVR. Jandarmeria a anunţat că la protest au participat aproximativ 3.000 de persoane, manifestaţia încheindu-se la ora 16.00, fără incidente.
Unii dintre participanţii la mitingul din Piaţa Victoriei au plecat, la finalul protestului, de la sediul TVR spre Piaţa Universităţii. Grupul de protestatari a mers spre Piaţa Universităţii pe prima bandă de pe Bulevardul Magheru.
De asemenea, marţi au avut loc în mai multe oraşe manifestaţii dedicate Unirii Principatelor Române.
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Florin Hulea, a declarat că 18 manifestaţii dedicate Unirii Principatelor Române au fost declarate la nivel naţional, însă probabil că vor avea loc şi alte acţiuni publice nedeclarate.
Jandarmii asigură ordinea la aceste manifestaţii, fără a fi luate măsuri speciale, a mai spus Hulea, dând asigurări că acţiunile forţelor de ordine se vor desfăşura în spiritul respectului faţă de cetăţeni.
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române a adăugat că, potrivit legislaţiei, participanţilor la adunările publice le este interzis să aibă arme, explozivi, spray lacrimogen sau alte obiecte care pot fi folosite la violenţă.
Florin Hulea a mai spus că protestele care au avut loc în ultimele zile în Capitală şi în alte localităţi ale ţării s-au încheiat fără incidente notabile, ceea ce înseamnă că populaţia a înţeles apelul Jandarmeriei la proteste paşnice, fără violenţă.
În Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară, mii de manifestanţi au ieşit în stradă timp de 12 zile, cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu, a întregului Guvern şi alegeri anticipate. Acţiunile de protest au început vineri 13 ianuarie, la trei zile după ce Raed Arafat şi-a anunţat demisia, şi au continuat chiar şi după revenirea acestuia, marţi 17 ianuarie, în funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii.