Guvernul va institui o perioadă de cinci ani în care creditorii statului nu vor mai putea declanşa procedura de executare silită sau de sechestru asigurător asupra acţiunilor primite ca garanţie la diverse companii naţionale şi în care nici statul nu mai poate garanta credite cu astfel de acţiuni.
Interdicţia temporară care va limita dreptul de gaj general al creditorilor statului va fi justificată de Executiv prin "fragilitatea economiei româneşti", afectată de criza economică, ce impune menţinerea stabilităţii funcţionale a companiilor din domenii strategice ale economiei naţionale şi a predictibilităţii bugetului de stat pentru plata salariilor, serviciilor medicale şi educaţionale.
Măsura va fi luată de Guvern printr-un proiect de lege, iniţiat de Ministerul Finanţelor, ce va modifica Legea 83/1997 pentru privatizarea societăţilor comerciale bancare la care statul este acţionar, instituind astfel insesizabilitatea acţiunilor statului la societăţile comerciale bancare, şi Legea 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, prin care aceeaşi măsură va fi aplicată şi pentru restul companiilor de stat.
Acţiunile statului la companii naţionale pot reprezenta garanţii pentru împrumuturile contractate şi pot fi incluse în gajul general al creditorilor. În caz de neplată a împrumutului, creditorii pot apela în instanţă la prevederile Codului de procedură civilă şi solicita declanşarea procedurii de urmărire silită sau de sechestru asigurător asupra acestor acţiuni.
Statul deţine participaţii majoritare sau integrale la 937 de companii, ale căror venituri au avut în 2010 o pondere de 16% în Produsul Intern Brut. La aceasta se adaugă dividendele corespunzătoare participaţiei statului, virate la buget, şi care în acelaşi an 2010 au avut o pondere în PIB de 0,34%. Ministerul Finanţelor, iniţiatorul actului normativ, aminteşte că din această categorie fac parte atât CEC Bank, cu un capital social de peste un miliard lei şi o cotă de piaţă de 6,37%, cât şi EximBank, cu un capital social de 800 milioane lei şi cotă de piaţă de 1,18%.
"Aceste societăţi operează în domenii strategice ale economiei - energetic, transporturi aeriene, feroviare, navale, în domeniul bancar -, interferând şi influenţând semnificativ şi funcţionarea operatorilor din alte ramuri economice. Lichiditatea, solvabilitatea şi funcţionabilitatea acestor societăţi impactează asupra stabilităţii ansamblului economiei. Prin obiectul de activitate, cu servicii de larg interes larg pentru cetăţeni, aceste societăţi prezintă o importanţă particulară şi din perspectivă socială", se arată în document.
Importanţa strategică pentru economie a companiilor naţionale va reprezenta astfel, alături de necesitatea unei stabilităţi a bugetului de stat, argumentul cu care Guvernul va institui o perioadă de cinci ani de insesizabilitate a acţiunilor statului la societăţile comerciale, inclusiv cele bancare, şi va limita pe aceeaşi perioadă dreptul statului de a constitui garanţii asupra acţiunilor pe care le deţine la aceste societăţi.
În pregătirea acestei decizii, Ministerul Finanţelor invocă jurisprudenţa Curţii Constituţionale şi a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), conform căreia dreptul de proprietate, inclusiv drepturile de creanţă împotriva statului, "este un drept ce comportă limitări", păstrând proporţionalitatea între cerinţele de interes general ale comunităţii şi drepturile fundamentale ale individului.
Ministerul consideră astfel că limitarea temporară a masei sesizabile a bunurilor statului este "rezonabilă" şi proporţională cu obiectivele legitime de interes public naţional.