Liga Studenţilor Români din Străinătate sprijină protestele din ultimele zile din România şi face apel la toţi tinerii din ţară să fie alături de manifestanţi, susţinând dorinţa românilor pentru guvernare transparentă, competentă şi fundamentată pe principiile democraţiei şi statului de drept.
"Ca urmare a nenumărate cereri primite din partea membrilor săi din întreaga lume, LSRS transmite cetăţenilor români care protestează în aceste zile în întreaga ţară un mesaj puternic şi ne-echivoc de susţinere şi un apel la unitate şi responsabilitate", arată, luni, reprezentanţii organizaţiei, într-un comunicat de presă.
LSRS subliniază că este o organizaţie apolitică şi echidistantă, parte a societăţii civile româneşti, şi că prin acest demers nu sprijină indivizi, partide sau organizaţii politice, ci pe cetăţenii României şi principiile democraţiei şi constituţionalităţii.
Studenţii români din străinătate consideră că mişcările sociale care au cuprins întreaga ţară sunt expresia democratică a unei nemulţumiri profunde a românilor faţă de felul în care sunt guvernaţi.
"Este clar că aceste nemulţumiri nu sunt legate doar de actuala criză economică, politică şi socială a ţării, ci reprezintă culminarea unor deziluzii acumulate pe parcursul ultimilor 22 de ani", se mai arată în comunicatul citat.
LSRS consideră că mişcările de stradă din România sunt autentice la origine şi reflectă un sentiment general al cetăţenilor români.
Totodată, LSRS susţine că încercările de politizare trebuie descurajate ferm, pentru a nu compromite mişcarea socială.
"În acelaşi timp, rămânem atenţi la încercările de manipulare a opiniei publice prin prisma oportunismului politic. Încercările de politizare ar trebui descurajate ferm, pentru că, dacă se formează percepţia că aceste proteste sunt direcţionate politic, atunci întreaga mişcare va fi compromisă", a precizat LSRS.
În opinia LSRS, revendicările principale ale protestatarilor sunt legitime, iar a le sprijini reprezintă, înainte de toate, o datorie morală.
"Legitimitatea este întotdeauna de partea cetăţenilor, nu de partea clasei politice. Credem că democraţia şi respectul pentru voinţa naţiunii trebuie impuse cu orice preţ întregii clase politice - sunt singurele elemente care pot garanta un viitor sănătos pentru ţara noastră. În acest sens, LSRS susţine cererile românilor pentru o guvernare transparentă, competentă şi fundamentată pe principiile democraţiei şi statului de drept", potrivit sursei citate.
În opinia studenţilor români din străinătate, tinerii trebuie să joace un rol major în conturarea unui viitor mai bun pentru România.
"Comunitatea LSRS cuprinde studenţi şi absolvenţi pregătiţi la cel mai înalt nivel, care au demonstrat prin rezultatele muncii lor atât excelenţă şi profesionalism, cât şi caracter. Aceşti membri ai Ligii, alături de mulţi alţi tineri din ţară şi din străinătate, sunt pregătiţi să susţină schimbări pozitive în societatea românească prin expertiza şi capacităţile lor, în măsura în care acest lucru va fi posibil", se mai arată în comunicat.
Ca prim pas, LSRS spune că a demarat o campanie de consultare a tinerilor experţi români, participanţi la Forumul România Jună şi membri ai comunităţii CÆSAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români), pentru conturarea unui set de principii şi recomandări pentru soluţionarea problemelor imediate.
"Este nevoie imediată de solidarizarea tinerilor români, atât în ţară cât şi peste hotare. LSRS s-a dezvoltat ca o comunitate pe baza principiilor de unitate şi solidaritate. Constatăm cu satisfacţie că aceleaşi principii sunt puse în practică şi de actualele mişcări de protest, care reunesc oameni din toate cercurile sociale şi cer tuturor partidelor politice îndeplinirea obligaţiilor care decurg din asumarea unui mandat democratic şi reprezentativ", au precizat reprezentanţii ligii.
LSRS îndeamnă toţi tinerii din România să îşi declare fără echivoc susţinerea faţă de mişcările sociale care militează în aceste zile pentru cauza democraţiei.
"La baza tuturor mişcărilor sociale trebuie să rămână principiul responsabilităţii. Ne înclinăm în faţa celor care au curajul de a lua atitudine şi de a apăra adevăratul spirit al democraţiei, care spune că politicienii - din oricare partid - sunt doar primii slujitori ai naţiunii, nu conducătorii sau stăpânii ei. În acelaşi timp, credibilitatea mişcărilor de protest depinde de condamnarea fermă a oricăror acte de violenţă şi adaptarea discursului şi revendicărilor la contextul actual al României. Dialogul raţional şi constructiv, precum şi respectarea legilor în vigoare reprezintă semnalul cel mai puternic că cetăţenii României îşi doresc şi sunt gata să construiască o democraţie civilizată, autentică", adaugă reprezentanţii studenţilor români din străinătate.
În Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară, mii de manifestanţi au ieşit în stradă timp de zece zile, cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu, întregului Guvern şi alegeri anticipate. Acţiunile de protest au început vineri 13 ianuarie, la trei zile după ce Raed Arafat şi-a anunţat demisia, şi au continuat chiar şi după revenirea acestuia, marţi 17 ianuarie, în funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii.