Preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că mutarea luptei politice interne în afara ţării va afecta credibilitatea României pentru mulţi ani.
Diaconescu a făcut un apel "elegant şi decent" către liderii opoziţiei să nu mute lupta politică din ţară în străinătate, pentru că singurul rezultat va fi decredibilizarea României pentru o lungă perioadă.
Preşedintele de onoare al UNPR nu a făcut nominalizări, însă a acuzat liderii opoziţiei că dovedesc lipsă de experienţă prin încercarea de a folosi instituţiile inetrnaţionale în lupta politică internă.
"Mutarea luptei politice în afara ţării, deschiderea unor fronturi în cadrul familiilor politice internaţionale reprezintă un demers care va eşua şi care va coborî la un nivel inacceptabil credibilitatea României. (...) Nu se reuşeşte credibilizarea unei naţiuni prin exportul conflictului intern. (...) Mutarea luptei poitice pe scena internaţională este o greşeală fundamentală care se contabilizează în ani de zile, se plăteşte cu credibilitatea unei ţări pentru mulţi ani de zile şi aş reaminti momentul mineriadelor", a declarat Diaconescu.
El a apreciat că demersurile făcute la Parlamentul European de către liderii opoziţiei, pentru ca PE să iniţieze o rezoluţie la adresa României, nu va aduce nici câştiguri politice liderilor respectivi şi nu va aduce nici avantaje României.
Diaconescu a afirmat că, în afara unei "retorici negative" în interiorul grupurilor politice din care fac parte PSD şi PNL, demersurile opoziţiei nu vor duce la niciun rezultat concret în Parlamentul European, care reacţionează doar atunci când standardele şi principiile Uniunii Europene sunt încălcate.
El a spus că avantajul României în relaţia cu partenerii internaţionali îl constituie stabilitatea politică şi credibilizarea economică, iar demersurile privind o eventuală rezoluţie a PE pentru România atacă exact asupra acestei credibilităţi.
USL face demersuri în Parlamentul European pentru ca grupurile S&D şi ALDE să propună discutarea situaţiei politice din România şi o Rezoluţie a PE pe această temă.