Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 ian 2012 - Anul XVII, nr. 15 (4920)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MJ susţine că programul reformei justiţiei finanţat de BM a trecut la calificativul "Satisfactory"

Vineri, 20 Ianuarie 2012 (18:49:56)

Ministerul Justiţiei susţine că programul Reforma Sistemului Judiciar, finanţat de Banca Mondială (BM), a trecut începând cu 15 martie 2011 de la calificativul "Unsatisfactory"- pe care l-a avut în ultimii doi ani - la "Satisfactory".

MJ explică, într-un comunicat remis vineri, agenţiei MEDIAFAX, stadiul implementării programului Reforma Sistemului Judiciar, finanţat de Banca Mondială prin Împrumutul BIRD 4811-RO, la sfârşitul anului 2011.

"În urma eforturilor susţinute ale Ministerului Justiţiei de la finalul anului 2010, Acordul de Împrumut încheiat între Banca Mondială şi partea română (Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei) pentru finanţarea Programului «Reforma sistemului judiciar», a fost extins în data de 10 noiembrie 2010 cu doi ani printr-un amendament, până la data de 31 martie 2013, astfel încât obiectivele asumate în cadrul acestui program să poată fi atinse de partea română.

Cu toate acestea, Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii şi-au asumat, în cadrul amendamentului, îndeplinirea până în 30 septembrie 2011 a nouă condiţionalităţi/măsuri/acţiuni, care dacă nu ar fi fost atinse la termenele stabilite, ar fi dus la anularea sumelor aferente din împrumut.

Conform angajamentelor asumate au fost duse la îndeplinire, în perioada noiembrie 2010 - septembrie 2011, toate cele nouă condiţionalităţi/măsuri, fapt constatat şi de Banca Mondială în urma misiunilor de verificare a liderului de proiect din perioada 2010 - 2011.

În acest context pozitiv al implementării, Programul a trecut, începând cu 15 martie 2011 de la calificativul "Unsatisfactory"- pe care l-a avut în ultimii doi ani - la "Satisfactory".

Concret, în anul 2011 au fost înregistrate următoarele realizări principale: finalizarea studiilor de impact al aplicării noilor coduri; finalizarea lucrărilor aferente a cinci sedii de instanţă (Tribunalul Suceava, Tribunalul Ialomiţa, Tribunalul Argeş, Judecătoria Orşova, Judecătoria Săliştea Sibiului); continuarea lucrărilor la două sedii de instanţă (Curtea de Apel Piteşti, Tribunalul Tulcea); demararea lucrărilor de execuţie la două obiective de investiţii importante - Palatul de Justiţie Iaşi, Tribunalul Sibiu; mobilarea a şapte sedii de instanţe de judecată (Tribunalul Vechi Baia Mare, Judecătoria Blaj, Judecătoria Vatra Dornei, Judecătoria Vişeul de Sus, Judecătoria Bolintin Vale, Judecătoria Sălişte, Tribunalul Ialomiţa).

Totodată, s-a semnat contractul pentru achiziţia şi implementarea sistemului de înregistrare a şedinţelor de judecată şi continuă derularea contractului prin care întregul sistem judiciar (Ministerul Justiţiei, Ministerul Public, instanţe, parchete, Consiliul Superior al Magistraturii, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) va beneficia de un sistem IT complex de management al resurselor umane, financiare şi materiale/logistice de ultimă generaţie, pentru a simplifica şi a asigura transparenţa modului în care se gestionează resursele la nivelul sistemului judiciar român;

Din perspectivă financiară, MJ arată că s-a contractat aproximativ 70% din împrumutul acordat de Banca Mondială (din 110 milioane de euro), din care s-au cheltuit aproximativ 36 %.

Ministerul Justiţiei coordonează gestionarea împrumutului extern acordat de Banca Mondială (BIRD) prin acordul de împrumut Nr. 4811 - RO în valoare totală de 142 milioane Euro (din care 110 milioane acordate de BIRD şi 32 milioane contribuţia Guvernului României) pentru implementarea Programului "Reforma Sistemului Judiciar".

Perioada de implementare a proiectului este 2006-2013 (1aprilie 2013), conform Amendamentului încheiat la Acordul de Împrumut nr. 4811-RO aprobat prin HG 1133/26 noiembrie 2010.

Scopul programului îl constituie creşterea eficienţei instanţelor din România şi îmbunătăţirea responsabilizării sistemului judiciar, având ca rezultat reducerea corupţiei şi sporirea transparenţei actului de justiţie.

Programul este structurat pe patru componente: Componenta I - Reabilitarea infrastructurii instanţelor; Componenta II - Consolidarea capacităţii administrative a instanţelor; Componenta III - Realizarea unui sistem IT integrat de management al resurselor în cadrul sistemului judiciar; Componenta IV - Dezvoltarea instituţională a instituţiilor sistemului judiciar.

În conformitate cu planul de achiziţii al programului, din totalul împrumutului acordat de BIRD, Ministerului Justiţiei şi instanţelor le sunt destinaţi aproximativ 103.262.764 de euro (reprezentând 93.88% din împrumut), iar Consiliului Superior al Magistraturii 6.737.236 de euro ( 6.12%).

"Aproximativ 84% din suma alocată Ministerului Justiţiei reprezintă cheltuielile cu execuţia lucrărilor de construcţii la sediile instanţelor judecătoreşti. La aceste sume se adaugă 32 milioane EUR alocaţi iniţial în 2006 de Guvernul României pentru a asigura 15% din lucrări de construcţii civile si alte cheltuieli necuprinse in planul de achiziţii (taxe pentru Inspectoratul de Stat în Construcţii, Casa Socială a Constructorului, cheltuieli cu buna funcţionare a DIPFIE – departamentul din minister care coordonează proiectul - denumite generic costuri operaţionale). După amendarea acordului de împrumut din noiembrie 2010, toate sub-proiectele/contractele cuprinse în planul de achiziţii sunt finanţate 100% din credit extern (lucrările de construcţie nu vor mai fi finanţate 85% din împrumut si 15% de la bugetul de stat)", precizează MJ.

Potrivit situaţiei programului la 31 decembrie 2011, 58 de contracte încheiate/semnate, din care 14 contracte au avut ca obiect lucrări de construcţii civile ce au vizat îmbunătăţirea infrastructurii instanţelor judecătoreşti; opt contracte au avut ca obiect achiziţia de bunuri; 36 de contracte au avut ca obiect servicii de consultanţă

Din cele 58 semnate, 34 au fost finalizate: zece contracte au avut ca obiect lucrări de construcţii civile; cinci contracte au avut ca obiect achiziţia de bunuri; 19 contracte au avut ca obiect servicii de consultanţă; 77,304,247 de euro angajaţi (70,28% % din totalul împrumutului) prin contracte încheiate de Ministerul Justiţiei; 39,336,836 de euro cheltuiţi (35,76% din totalul acordului de împrumut).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MJ susţine că programul reformei justiţiei finanţat de BM a trecut la calificativul "Satisfactory".
 Vizualizări articol: 979 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MJ susţine că programul reformei justiţiei finanţat de BM a trecut la calificativul "Satisfactory"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei