Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la întâlnirea cu şefii misiunilor diplomatice, că economia românească a evoluat, în primele nouă luni ale anului 2011, "peste aşteptările multora", în special datorită producţiei agricole bune, a cererii mari la export şi a investiţiilor guvernamentale.
"În faţa propriei instabilităţi, în 2009 şi 2010, şi mai apoi în faţa instabilităţii economice externe, România a continuat reformele instituţionale, acordând o atenţie prioritară reînscrierii în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere şi creând premisele astfel pentru revenirea la un deficit bugetar de sub 3% din Produsul Intern Brut la finele anului 2012. Nivelul datoriei publice a României continuă să se situeze sub o treime din Produsul Intern Brut, fiind unul din cele mai reduse la nivelul statelor Uniunii Europene", a declarat Traian Băsescu.
El a mai spus că România a înregistrat o perioadă de creştere constantă, începând cu trimestrul IV al anului 2010 şi că preconizează că "datele statistice vor indica o creştere economică medie de aproximativ 2,5% pentru anul 2011".
"În primele nouă luni ale lui 2011 Produsul Intern Brut s-a majorat, în termeni reali, cu 2,7% faţă de perioada corespunzătoare din 2010. Economia românească a evoluat peste aşteptările multora, în special datorită producţiei agricole bune, a cererii mari la export şi a investiţiilor guvernamentale", a adăugat şeful statului.
De asemenea, el a subliniat că, în 2010 şi 2011, România s-a situat în topul ţărilor europene în ceea ce priveşte procentul din Produsul Intern Brut destinat investiţiilor şi că, potrivit EUROSTAT, România a fost – în 2010 - primul stat membru al Uniunii Europene cu cea mai mare pondere a investiţiilor publice din Produsul Intern Brut, ponderea fiind de 5,8%.
"Prioritatea acordată investiţiilor se menţine şi în bugetul de stat pentru 2012, cheltuielile corespunzătoare acestui capitol înregistrând o creştere substanţială pentru stimularea relansării economice: alocările pentru 2012 însumează 38,1 miliarde lei faţă de 36,1 miliarde lei în anul 2011. Aceste sume vor fi orientate cu precădere către proiecte de investiţii cu impact direct asupra creşterii economice şi creării de locuri de muncă. Este vorba de modernizarea infrastructurii de transport, creşterea performanţei energetice prin reabilitarea termică a locuinţelor, susţinerea investiţiilor în turism, mediu, agricultură, sectorul IT şi întreprinderi mici şi mijlocii", a mai spus Băsescu.