Parlamentul va putea solicita Guvernului informaţii extinse privind proiectele de acte legislative aflate în curs de negociere la nivelul Uniunii Europene, dar şi lista mandatelor generale, informări şi rapoarte privind participarea la Consiliul European, pentru formularea de observaţii şi propuneri
Opinia Parlamentului va avea însă un caracter consultativ pentru Guvern, dar Executivul va fi obligat să motiveze în scris sau, la cerere, oral neluarea în considerarea a acestei opinii.
"Informarea Parlamentului de către Executiv presupune transmiterea tuturor informaţiilor considerate relevante pentru proiectele de acte fără caracter legislativ, la solicitarea Legislativului", a spus ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.
Miniştrii responsabili trebuie să se prezinte în faţa Parlamentului pentru a fi consultaţi.
Pe durata procedurii de examinare parlamentară a proiectelor de acte legislative comunitare, Guvernul va informa Consiliul European asupra declanşării acestei proceduri.
În cazul în care Parlamentul constată că proiectele de acte legislative europene nu respectă principiile subsidiarităţii şi proporţionalităţii, cele două Camere vor adopta, prin hotărâre, avize motivate care constată încălcarea celor două principii din Tratatul UE.
Orban a arătat că până în prezent nu a existat o formă instituţionalizată între Guvern şi Parlament în acest domeniu.