Câteva sute de persoane s-au adunat, miercuri după-amiază, în faţa Teatrului Naţional din Piaţa Universităţii din Bucureşti, pentru a şasea zi de proteste.
La fel ca şi în zilele trecute, manifestanţii scandează lozinci împotriva preşedintelui şi premierului, au steaguri şi bannere cu mesaje împotriva conducerii politice a ţării.
Acţiuni de protest au loc miercuri, pentru a şasea zi consecutiv, atât în Capitală, cât şi în mai multe oraşe din ţară.
Protestele au fost declanşate săptămâna trecută, după demisia lui Raed Arafat, în semn de susţinere a fondatorului SMURD. Acţiunile de protest au continuat şi după decizia lui Raed Arafat de a reveni, începând de marţi, în funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii.
Bucureştiul a schimbat însă liniile pentru protestul de marţi seară de la Universitate. Huliganii de peluză, majoritari luni seară, au rămas aproape în totalitate pe dinafară, locul fiindu-le luat de tineri şi mai puţin tineri care, cu mesaje clare şi corecte, au credibilizat acţiunea civică.
Dacă, după o noapte de duminică de foc, protestul de luni seară a fost pentru mulţi doar un pretext pentru o nouă bătaie cu jandarmii, marţi seară huliganii, descurajaţi probabil şi de dosarele penale care le-au fost deschise în zilele precedente, au fost aproape absenţi, lăsând loc unei manifestaţii paşnice dar energice. Astfel, protestatarii au avut pe pancarte şi scandări teme punctuale precum justiţia, sănătatea, administraţia, taxele sau contractele dubioase pe care de-a lungul anilor presa le-a calificat drept acte de corupţie.
În zona fântânii de la Facultatea de Arhitectură, protestatarii au fost "conduşi" de un cadru didactic de la SNSPA, în jurul său fiind masaţi majoritatea reprezentanţilor ONG-urilor importante din România, prezenţi şi ei la miting în număr mare. Li s-au alăturat studenţi, profesori sau tineri de o cu totul altă factură decât cei majoritari în seara precedentă. Cu toţii purtau pancarte cu sloganuri conţinând revendicări politice, sociale, dar şi ironii la adresa clasei politice actuale şi în special a preşedintelui Băsescu.
Pe una dintre pacarte se putea citi, spre exemplu, mesajul "Incompetenţa este crimă", în timp ce pe o alta stătea scris: "Corupţia: Gazele - Austria, Apa - Franţa, Curentul - Italia, Aurul - Offshore". Un alt protestatar agita un desen în care portretul lui Ceauşescu ieşea dintr-un corp dezintegrat de-al lui Băsescu.
"Generaţia Facebook", aşa cum scria pe unul dintre bannerele tinerilor de la fântână, avea însă şi mesaje mai adânci: "1989 - Revoluţie, 2012 - Evoluţie".
Faţă de zilele trecute, marţi au început să apară şi nemulţumirile clare, punctuale: "Asta nu e justiţie!" sau "Unde sunt banii noştri?". Ironiile de genul "Jandarmeria, apără-i chelia!" sau "Am adus vaporul, pleci?" scris pe o bucată de polistiren decupată în formă de vapor au luat locul scandărilor triviale din serile trecute.