Blocul Naţional Sindical (BNS) nu va participa instituţional la acţiunile de protest organizate de formaţiuni politice, dar încurajează membrii de sindicat să se solidarizeze cu orice manifestare de protest, recomandându-le să fie paşnici şi civilizaţi.
"BNS consideră că toate acţiunile de protest din această perioadă sunt consecinţa politicii duse de actualul Guvern care a blocat - conştient şi premeditat - orice cale de dialog social real şi constructiv. Guvernul se face responsabil de ignorarea tuturor principiilor democratice, mimând doar respectarea Constituţiei", se arată într-un comunicat de miercuri al BNS.
Sindicaliştii consideră că protestele din Bucureşti şi din ţară organizate în această perioada sunt îndreptăţite şi justificate.
La rândul său, preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că membrii pe care îi reprezintă vor decide săptămâna viitoare dacă la sfârşitul lunii ianuarie vor recurge la proteste de stradă sau grevă generală, având în vedere scăderea nivelului de trai.
Hossu a precizat că membrii "Cartel Alfa" sunt liberi să participe la protestele din ultimele zile, urmând ca săptămâna viitoare să decidă care sunt formele de manifestare la care vor recurge în continuare.
"Am făcut o consultare cu membrii noştri pentru a vedea ce se poate face. Era prevăzut pentru sfârşitul lunii ianuarie, indiferent dacă erau sau nu aceste mişcări în România, din cauza schimbării de preţuri şi scăderii nivelului de trai şi de salarizare", a precizat liderul sindical.
Potrivit lui Hossu, sindicaliştii pot recurge la mai multe modalităţi de acţiune, de la proteste de stradă la grevă generală.
Şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) îşi consultă membrii de sindicat în această săptămână pentru declanşarea grevei generale din 23 ianurie, fiind nemulţumiţi că în 2012 nu se acordă nicio majorare salarială pentru salariaţii din educaţie, care nu îşi pot recupera reducerea cu 25 la sută.
De asemenea, aproximativ 300 de membri ai FSLI vor picheta, vineri, între orele 15.00 şi 16.00, sediul Ministerului Educaţiei, apoi se vor alătura manifestanţilor din Piaţa Universităţii.
Acţiuni de protest au loc miercuri, pentru a şasea zi consecutiv, atât în Capitală, cât şi în mai multe oraşe din ţară.
Totodată, Primăria Capitalei a aprobat cererea USL pentru mitingul de joi, din Capitală, care va avea loc de la ora 16.00, fiind precedat de un marş de la Arcul de Triumf la Piaţa Victoriei, organizatorii anunţând 10.000 de participanţi.
Câteva sute de jandarmi, dotaţi cu căşti, echipament de protecţie şi tun de apă, sunt mobilizaţi în fiecare seară în apropierea Palatului Victoria, surse din Jandarmerie declarând agenţiei MEDIAFAX că scopul mobilizării este apărarea preventivă a clădirii şi o eventuală intervenţie la Universitate.
Dispozitivul de intervenţie este format din mai multe autospeciale de transport trupe, dube de intervenţie rapidă, un tun de apă şi echipaj cu câini. O maşină a pompierilor, ofiţeri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi o ambulanţă SMURD completează forţele de apărare din zona Guvernului.
"Măsura a fost luată în urma incidentelor violente de duminică seara şi are drept scop atât apărarea Palatului Victoria. De asemenea, trupele pot fi dislocate rapid la manifestaţia de protest din Piaţa Universităţii în cazul în care evenimentele degenerează", au arătat sursele citate.
În imediata apropiere a Palatului Victoria este şi sediul PDL Bucureşti, unde intervenţia jandarmilor ar putea fi solicitată în cazul unor manifestări.
Trupele speciale îşi fac apariţia lângă sediul Guvernului odată cu lăsarea serii, când numărul protestatarilor creşte în Piaţa Universităţii.