Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, după întâlnirea putere-opoziţie, că procedura de declanşare a alegerilor anticipate este, în prezent, "destul de complicată" şi "revizuibilă", dar poate dura, dacă există voinţă, până în martie, şi nu până în septembrie, cum susţine coaliţia.
"Cu alte cuvinte, eşti obligat la un soi de gimnastică procedurală complicată până când ajungi la dizolvarea Parlamentului", a adăugat liderul PNL.
El a adăugat că esenţial este un acord politic.
"Dacă puterea înţelege că soluţia constă în alegeri anticipate, dacă reuşeşte să vadă dincolo de interesele sale de a se crampona, că soluţia cu adevărat democratică e soluţia alegerilor anticipate, atunci toate aceste proceduri complicate şi durabile, nu până în septembrie, cum spun dânşii, ci până pe la sfârşitul lunii martie, sunt de evitat", a mai spus Antonescu.
El a mai spus că, "evident", parlamentarii opoziţiei vor anticipate şi sunt dispuşi să renunţe la mandatul lor.
Totodată, el a mai spus că liderii opoziţiei nu au de ce să se consulte cu preşedintele Băsescu, deoarece acesta "nu este membru al Parlamentului, şef al Parlamentului sau cenzor al Parlamentului".
"Este un partener instituţional al Parlamentului pe diferite situaţii. Decizia referitoare la anticipate o iau partidele şi parlamentarii, iar preşedintele o consacră, oficializând anumite proceduri în consecinţă. Noi nu ne ducem la domnul Băsescu să-i cerem dânsului anticipate, că o să ne spună, pe bună dreptate: păi dar nu eu decid asta. Nu ne ducem să cerem aprobarea. Nu avem treabă în această discuţie cu preşedintele", a conchis Antonescu.
La rândul său, preşedintele PSD, Victor Ponta, a vorbit despre prevederile constituţionale.
"Conform Constituţiei României, se spune foarte clar la alegeri anticipate: preşedintele dizolvă Parlamentul după consultarea cu cei doi preşedinţi ai Camerei Deputaţilor şi Senatului, dacă timp de 60 de zile Parlamentul a respins de două ori consecutiv cel puţin două propuneri pentru Guvern. Aceasta este calea la care putem ajunge, nu doar prin voinţa opoziţiei, ci printr-un acord politic cu cei aflaţi acum la putere", a declarat Victor Ponta.
Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, după întâlnirea cu USL, că se pune întrebarea dacă merită declanşarea alegerilor anticipate, cum propune opoziţia, cu doar două, trei luni înainte de alegerile la termen, arătând că este un lucru la care clasa politică trebuie să dea un răspuns.
Emil Boc a spus că în toamnă vor avea loc alegeri pentru Parlament, ceea ce va duce la formarea unui nou guvern, iar declanşarea alegerilor anticipate ar însemna în primul rând cel puţin o lună pentru pregătirea mecanismelor, două luni pentru dizolvarea Parlamentului şi încă trei luni pentru organizarea noilor alegeri.
"Deci, iată că trei cu doi, cu unul, şase luni de zile într-o formă extinsă, ar lua mecanismul formării unui nou guvern în baza alegerilor anticipate. Deci, suntem în luna februarie, şase plus doi ar însemna opt luni, deci am fi în august. Alegerile pot să fie în octombrie, din septembrie sau din octombrie se poate intra deja în campania electorală. Se pune întrebarea dacă pentru două-trei luni, raportat de la alegerile la termen, merită declanşarea mecanismului alegerilor anticipate", a explicat Emil Boc în legătură cu propunerea opoziţiei de declanşarea a alegerilor anticipate.
El a spus că la această întrebare trebuie să dea un răspuns clasa politică, atât puterea, cât şi opoziţia.