Marile ziare, posturile de radio, televiziunile şi publicaţiile online din Germania au relatat încă de la început despre protestele din România, într-o ţară în care presa acordă multă atenţie oricăror manifestaţii împotriva programelor de austeritate, relatează Deutsche Welle, în pagina electronică.
Chiar şi ziarele regionale ca Hamburger Abendblatt se concentrează nu numai asupra violenţelor, incendiilor şi jafului de pe străzile din centrul Bucureştiului, asupra zecilor de răniţi şi huliganismului unor microbişti sau asupra protestelor din celelalte oraşe ale ţării, ci şi asupra furiei generate de "stilul autoritar" al preşedintele Traian Băsescu.
Frankfurter Rundschau şi unele ziare regionale se referă la Raed Arafat şi la conflictul provocat de proiectul reformei sănătăţii, la corupţia şi nepotismul din ţară şi, nu în ultimul rând, la programul de economisire adoptat de Guvern.
Postul public naţional de radio, Deutschlandfunk, evidenţiază părţile bune ale acestui program de austeritate care, chiar şi impus de FMI, "a adus României, în vremuri grele, stabilitate şi o creştere economică sănătoasă".
Deutschlandfunk îl citează pe premierul Emil Boc care s-a arătat conştient de faptul că beneficiile programului său de austeritate nu au ajuns încă, din păcate, să umple buzunarele cetăţenilor.
Presa îşi împarte simpatiile, parţial, şi în funcţie de propria orientare politică. Publicaţiile conservatoare se arată mai puţin critice la adresa Guvernului de centru-dreapta de la Bucureşti, decât cele de stânga.
La rândul lor, cele de stânga precum Die Tageszeitung de la Berlin sunt mult mai înclinate să critice ideea privatizărilor din sistemul sănătăţii şi să acorde înţelegere demonstranţilor care-l condamnă pe Traian Băsescu, invocând "jefuirea statului social".
Die Welt îl citează pe premierul României, Emil Boc, reluând apelul său la dialog şi memorabila declaraţie a acestuia potrivit căreia aruncatul cu pietre nu este o soluţie.