România a adoptat cele mai dure măsuri de austeritate de la nivelul Uniunii Europene, pentru a respecta condiţiile convenite cu FMI şi UE, notează ziarul italian La Repubblica, prezentând pe larg situaţia politică şi socială care a condus la protestele din Bucureşti şi alte oraşe.
Violenţele de la Bucureşti s-au soldat cu 70 de răniţi, pe fondul măsurilor de austeritate adoptate de Guvern în ultimele luni, scrie La Repubblica.
Chiar dacă premierul Emil Boc a condamnat violenţele şi a iniţiat dialogul cu structurile sociale, în România "situaţia rămâne alarmantă, pentru că manifestaţiile din ultimele zile (...) sunt cel mai radical semnal al unei stări generale de nemulţumire faţă de măsurile de austeritate şi faţă de scăderea nivelului de trai", comentează publicaţia italiană.
Conform La Repubblica, problema este că "populaţia României s-a săturat", în condiţiile în care Bucureştiul a adoptat cele mai dure măsuri de austeritate de la nivelul Uniunii Europene. "Pentru a respecta ţinta de deficit stabilită cu FMI şi UE, de 1,9% din PIB, România a făcut cele mai mari reduceri din întreaga Uniune Europeană. Salariile angajaţilor din sectorul bugetar au fost reduse cu 25%. (...) În prezent, un pensionar român are un venit mediu de 160 de euro pe lună după 37 de ani de muncă, iar salariul mediu este de 350 de euro", explică ziarul La Repubblica.
De altfel, principalele publicaţii italiene acordă spaţii ample protestelor din România.
"Este haos în România după cinci zile de manifestaţii", scrie Corriere della Sera, în timp ce agenţia ANSA relatează pe larg despre amplele proteste de la Bucureşti şi din alte oraşe ale ţării.