Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că discuţiile politice pentru convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare vor fi derulate în zilele următoare şi că nu are nicio problemă în a lansa chiar el partidelor invitaţia la o discuţie pe această temă.
"Eu nu am trimis invitaţie pentru sesiune extroardinară, pentru că aceasta este solicitată de opoziţie. Vor continua discuţiile în perioada următoare, nu am niciun fel de problemă să îi invit şi eu (pe liderii opoziţiei-n.r.)", a răspuns Boc unei întrebări a presei pe această temă.
Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului se reunesc, miercuri, pentru a discuta cererea USL de convocare a unei sesiuni parlamentare extraordinare.
PNL şi PSD au depus la Parlament o solicitare de convocare a unei sesiuni parlamentare extraordinare în perioada 23-24 ianuarie, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, viceliderul grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu.
El a precizat că ordinea de zi a sesiunii extraordinare solicitată cuprinde două puncte, primul privind dezbaterea situaţiei din ţară, iar al doilea prezentarea unor explicaţii din partea premierului Emil Boc referitoare la modul "nefuncţional" de acţiune a forţelor de ordine.
USL anunţase, duminică, printr-un comunicat, că va solicita convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare care să dezbată "situaţia politică actuală şi tensiunile sociale fără precedent şi să genereze o soluţie politică care să preîntâmpine escaladarea acestor tensiuni".
Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, întrebat dacă PDL a dori o sesiune parlamentară extraordinară, că dacă democrat-liberalii "o doreau, o cereau".
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, că Uniunea nu va încerca să blocheze o eventuală convocare a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului dacă vor fi îndeplinite condiţiile constituţionale şi regulamentare, dar că parlamentarii Uniiunii nu vor semna o astfel de solicitare.
Liderul UNPR Cristian Diaconescu a declarat că, în condiţiile în care va fi întrunit numărul necesar de semnături, se poate discuta despre convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, dar a adăugat că, pentru a evita populismul, este necesar ca partidele să spună care le sunt propunerile.
Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în două sesiuni ordinare pe an. Constituţia stabileşte că prima sesiune începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iunie. A doua sesiune începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie.
Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc şi în sesiuni extraordinare, la cererea preşedintelui României, a Biroului Permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor.