Confederaţia "Cartel Alfa" consideră că unica soluţie, în contextul protestelor din ultimele trei zile, este să se renunţe la distrugerea statului social, să fie schimbat Guvernul, să se treacă la o politică de guvernare deschisă către dialogul social şi civic, cu toţi partenerii sociali.
Comitetul Confederal al "Cartel Alfa", reprezentat de 52 de federaţii profesionale membre din domenii de activitate diverse din sectorul public şi privat, este de părere că actualele proteste, organizate spontan de cetăţeni, sunt cea mai limpede expresie a nemulţumirilor sociale, acumulate în ultimii an, nemulţumiri exprimate de mişcarea sindicală prin nenumărate acţiuni de stradă şi nu numai, se arată într-un comunicat de presă remis luni MEDIAFAX de confederaţia sindicală.
"Comitetul Confederal consideră că toate aceste manifestări sunt consecinţa politicii duse de actualul Guvern, care simulează democraţia, care a anulat şi blocat conştient şi premeditat orice cale de dialog social real şi constructiv. Bazându-se pe o majoritate parlamentară care nu reflectă realitatea alegerilor parlamentare şi nici interesele cetăţenilor, pe mecanisme de manipulare politică - asumarea răspunderii parlamentare pe legi de importanţă majoră pentru societate - pentru a eluda dezbaterea publică, pe minimalizarea şi desconsiderarea societăţii civile, abuzând de putere şi impunându-şi punctul de vedere printr-o manieră dictatorială, Guvernul se face responsabil de ignorarea tuturor principiilor democratice, mimând doar respectarea Constituţiei", se arată în comunicatul "Cartel Alfa".
Sindicaliştii consideră că protestele din Bucureşti şi din ţară sunt îndreptăţite şi justificate, reprezentând un strigăt al cetăţenilor, al oamenilor simpli care trăiesc şi muncesc în România de azi.
Confederaţia reaminteşte actualului Guvern că a semnalat mereu toate tensiunile şi nemulţumirile sociale, care au apărut în urma politicii duse de putere, atât prin scrisori deschise, cât şi prin manifestaţii democratice.
"Cartel Alfa" a pledat mereu pentru un dialog social real şi constructiv, aceasta fiind cea mai bună soluţie prin care se puteau găsi modalităţi de detensionare şi de rezolvare a problemelor sociale.
"În condiţiile în care vocea sindicatelor reprezentative, a societăţii civile, a partenerilor sociali nu a fost niciodată luată în seamă, iar poziţia acestor instituţii, parte a unui stat democratic, a fost mereu ignorată Şi minimalizată de putere - aceasta încercând chiar distrugerea acestora - şi a culminat prin sacrificarea intereselor generale ale societăţii, în favoarea intereselor grupului aflat la putere, tensiunile sociale s-au accentuat şi acutizat devenind greu de controlat în acest moment", subliniază sindicaliştii.
La rândul său, CNSLR-Frăţia se solidarizează cu acţiunile din Piaţa Universităţii, dar condamnă acţiunile extremiste, de incitare la violenţă şi actele huliganice, recomandând membrilor de sindicat să susţină manifestările democratice şi cerând jandarmilor să dea dovadă de echilibru în raport cu manifestanţii.
"Pentru a nu deturna caracterul spontan al acţiunilor de protest, CNSLR-Frăţia recomandă membrilor săi susţinerea acestor manifestări prin toate mijloacele democratice, în scopul atingerii obiectivului major al protestului - «înlăturarea atitudinilor dictatoriale şi reîntoarcerea la democraţie»", se arată într-un comunicat de luni al CNSLR-Frăţia.
Sindicaliştii cer Jandarmeriei să dea dovadă de echilibru în raport cu manifestanţii şi să nu recurgă la provocări inutile ale participanţilor la protest.
"Într-o ţară democratică oamenii îşi pot exprima, fără nicio restricţie, dreptul fundamental, de a-şi manifesta liber nemulţumirile legate de afectarea condiţiilor de viaţă şi de muncă", potrivit CNSLR-Frăţia.
Câteva mii de oameni au ieşit în stradă, în ultimele trei zile, la nivel naţional nemulţumiţi iniţial de scandalul dintre preşedintele Traian Băsescu şi fostul subsecretar de stat Raed Arafat, care a dus la demisia din MS a fondatorului SMURD. Oamenii au ieşit să protesteze fiind împotriva proiectului legii sănătăţii iniţiat de consilierii preşedintelui, dar şi de nivelul de viaţă din ce în ce mai scăzut.