Cele peste 50 de persoane care protestează, duminică, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, au formulat o listă cu revendicări, despre care susţin că o vor înmâna, luni, prefectului Florin Stamatian, între care majorarea pensiilor şi salariilor şi suplimentarea bugetului pentru educaţie.
Unul dintre protestatarii din Piaţa Unirii a citit la un megafon lista care cuprinde unsprezece revendicări, printre care se numără demisia preşedintelui Traian Băsescu, a Guvernului, dar şi crearea unui sistem de sănătate echitabil şi în folosul cetăţenilor.
"Cerem demisia preşedintelui Traian Băsescu, a Guvernului şi crearea unui sistem de sănătate echitabil şi în folosul tututor cetăţenilor. Cerem suplimentarea bugetului pentru educaţie la şase la sută din PIB, majorarea pensiilor, majorarea salariilor cu 25 la sută, anularea contractului cu Roşia Montana Gold Corporation şi a legii privind comasarea alegerilor. De asemenea, vrem şi depolitizarea TVR. Lista cu revendicări o vom înmâna, luni, prefectului judeţului Cluj, Florin Stamatian", a spus protestatarul.
Din Piaţa Unirii, participanţii la protest au pornit într-un marş pe Bulevardul Eroilor până în Piaţa Avram Iancu, scandând "Jos Guvernul", "Unitate", "Nu staţi pe balcoane, că muriţi de foame", iar între timp numărul acestora a ajuns la peste o sută.
Ei s-au oprit în faţa sediului PDL, unde au strigat "Jos PDL", "PDL egal PCR", "Clujul nu e PDL".
Ajunşi în Piaţa Avram Iancu, protestatarii au început să strige "Ole, ole, Băsescu nu mai e", "Băsescu la revedere", "Anticipate, şi nu comasate".
Totodată, participanţii la miting au îngenunchiat în faţa statuii lui Avram Iancu şi au strigat "Noi de aici nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă".
La ora transmiterii acestei ştiri, protestul se desfăşoară în Piaţa Avram Iancu.
Protestatarii, printre care se află şi membri ai PSD şi PNL, s-au adunat în jurul orei 12.00 în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având steaguri tricolore.
Totodată, protestatarii au pancarte pe care scrie: "Te ştim chior, dar nu şi surd când strigăm salvează SMURD", "Băsescu şi ai lui, criminalii statului", "Ruşine jandarmii bucureşteni".
Persoanele adunate în piaţă au strigat "Jos Băsescu", "Jos Guvernul", "Clujule, trezeşte-te", "Nu vă fie frică că Băsescu pică", "Demisia", "Afară, afară, javrele din ţară".
Protestul nu este autorizat.
Sâmbătă, aproximativ o sută de persoane s-a adunat în jurul orei 14.00 în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, susţinând că au fost invitate la manifestare prin intermediul reţelei de socializare Facebook.
Ulterior, participanţii la miting au pornit într-un marş pe Bulevardul Eroilor din municipiul Cluj-Napoca, până în Piaţa Avram Iancu, ei fiind escortaţi de poliţişti şi jandarmi.
Participanţii la acţiune au avut steaguri tricolore şi pancarte cu diverse mesaje, printre care: " La toamnă lacrimile vor fi portocalii", "România a votat la sănătate Arafat", "Nu puneţi cătuşe democraţiei", "Respect Raed Arafat", "Am încredere în Raed Arafat", "Sănătatea nu trebuie să devină un obiect de lux", "Pro Arafat, pro România", "La revedere domnule Băsescu", "Jos dictatorul, jos javra ordinară".
Totodată, oamenii au strigat "Jos Băsescu", "Băsescu demisia, "Arafat nu uita noi suntem de partea ta, "Anticipate, nu comasate", "Arafat respectat şi Băsescu arestat" "Clujul nu e PDL", "Hoţii, hoţii".
La miting a fost prezentă şi Alice Rotta, cea care protestase, anul trecut, timp de mai multe zile, în faţa sediului PDL Cluj, având două pancarte agăţate de gât pe care scria "Jos Băsescu" şi "Jos Guvernul Boc". Alături de Alice Rotta a fost şi soţul ei, omul de afaceri Răzvan Rotta.
La acţiune a participat şi preşedintele Colegiului Medicilor Cluj, Mircea Bârsan.
Jandarmii clujeni au împărţit persoanelor participante la manifestare fluturaşi cuprinzând prevederile Legii 60/1991, privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice.
Purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Cluj, Anda Pop, declara că a fost vorba doar de o acţiune de informare, în condiţiile în care manifestarea era neautorizată.
Acţiunea de protest s-a încheiat după aproximativ trei ore, fără să fie inregistrate incidente.
Acţiuni similare de protest au avut loc în ultimele trei zile în mai multe oraşe şi în Capitală.
Raed Arafat a făcut, vineri, apel la oameni să nu mai iasă în stradă şi să nu se lase manipulaţi politic prin diverse anunţuri pe internet sau alte mijloace întrucât acţiunile pot degenera şi afecta ideile faţă de proiectul Legii sănătăţii.
Raed Arafat a demisionat, marţi, din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în urma nemulţumirilor privind noile prevederi referitoare la medicina de urgenţă din proiectul Legii sănătăţii şi ca urmare a criticilor formulate la adresa lui de către preşedintele Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Cotroceni, că cere public premierului retragerea proiectului Legii sănătăţii, el menţionând că face acest lucru văzând că o mare parte din public şi majoritatea celor din sănătate nu vor schimbarea sistemului.
Vineri seară, ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a retras din dezbaterea publică proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar din România, la solicitarea primului-ministru Emil Boc, a anunţat Guvernul.