Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor a eliberat, în 2011, aproape 2,2 milioane de acte de identitate, cu 6,5 la sută mai mult faţă de 2010, din care aproximativ 2,1 milioane cărţi de identitate şi 90.000 de cărţi de identitate provizorii.
Astfel, în 2011 au fost eliberate 2.186.783 de acte de identitate, dintre care 2.097.376 de cărţi de identitate şi 89.407 de cărţi de identitate provizorii, se arată într-un comunicat de vineri al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).
Pentru a veni în sprijinul persoanelor netransportabile, a celor cu o situaţie materială precară ori care domiciliază în localităţi aflate la distanţe mari faţă de serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a organizat, anul trecut, aproape 6.000 de deplasări în teren, pentru fotografierea persoanelor interesate şi pentru verificarea/preluarea documentelor prezentate în susţinerea cererilor. În urma acestor acţiuni, au fost soluţionate 30.571 de cereri ale cetăţenilor pentru eliberarea actelor de identitate.
În ceea ce priveşte soluţionarea cererilor cetăţenilor români aflaţi în străinătate, în anul 2011 au fost atribuite 15.487 de coduri numerice personale, au fost aprobate 13.363 de înscrieri de menţiuni pe marginea actelor de stare civilă, ca urmare a modificărilor intervenite în străinătate în statutul civil al persoanelor (căsătorie, deces, schimbare nume/prenume, adopţie, recunoaşterea/tăgăduirea paternităţii, încuviinţare purtare nume) şi au fost transmise, la solicitare, 4.842 de certificate de stare civilă (naştere, căsătorie, deces).
Totodată, la solicitarea autorităţilor din străinătate, precum şi din oficiu, în baza tratatelor şi acordurilor încheiate de România cu alte state, au fost transmise, de către Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, 1.037 extrase de pe actele de stare civilă române, pentru uz extern şi 1.483 de certificate de atestare a domiciliului şi a cetăţeniei române, necesare apărării intereselor cetăţenilor români în străinătate sau pentru valorificarea unor drepturi.
În Registrul unic al certificatelor de divorţ prin acordul soţilor, gestionat de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date au fost înregistrate, în anul 2011, 9.249 de certificate de divorţ - 5.815 în mediul urban, dintre care 2.247 în municipiul Bucureşti, şi 1.187 în mediul rural.
Cele mai multe cereri de divorţ au fost depuse la oficiile de stare civilă din cadrul primăriilor (6.049), iar 3.200 la birourile notariale.