Peste 400 de persoane participă, joi seară, în centrul municipiului Târgu Mureş, la un miting de susţinere a lui Raed Arafat, ele strigând sloganuri împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi având pancarte pe care scrie "Solidari cu SMURD", "Respect pentru Raed Arafat, greaţă faţă de Băsescu".
Peste 400 persoane s-au adunat, joi, în jurul orei 18.00, în centrul municipiului Târgu Mureş, pentru a îl susţine pe Raed Arafat, acţiunea fiind iniţiată pe reţeaua de socializare Facebook, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Oamenii au aprins lumânări şi au pancarte pe care scrie "Solidari cu SMURD", "Respect pentru SMURD", "Fatal error 404: Democracy not found", "Noi pentru SMURD, SMURD pentru noi", "Raed Arafat suntem alături de tine", "Respect pentru Raed Arafat, greaţă faţă de Băsescu", "Nu ne luaţi dreptul la viaţă", "Raed Arafat un model de urmat, Băsescu un model de.... Unul construieşte de 20 de ani, celălalt dărâmă de circa opt ani".
Participanţii la manifestare strigă "Jos Băsescu", "Murim, luptăm, SMURD-ul îl apărăm", "Arafat, nu uita, Mureşul e de partea ta".
Totodată, ei scandează "Anticipate".
Acţiunea nu este autorizată, la faţa locului fiind prezenţi aproximativ 20 de jandarmi.
O acţiune similară a avut loc, miercuri seară, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, la manifestaţie participând zeci de persoane.
Raed Arafat a demisionat, marţi, din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în urma nemulţumirilor privind noile prevederi referitoare la medicina de urgenţă din proiectul Legii sănătăţii şi ca urmare a criticilor formulate la adresa lui de către preşedintele Traian Băsescu.
Arafat a declarat că a demisionat din funcţia de subsecretar de stat pentru că ieşind din Ministeul Sănătăţii va putea apăra mai bine sistemul de urgenţă, precizând că nu poate intra în polemici cu nimeni pe aspecte care necesită discuţii tehnice.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că SMURD nu a fost creat de un om, statul făcând eforturi uriaşe pentru acest sistem, şeful statului menţionând că abordarea din ultimele zile i se pare "deplasată".
Activitatea SMURD a început în 1990 la Târgu Mureş, prin experimentarea unui sistem de urgenţă care funcţiona şi în alte ţări europene şi care avea la bază transferul unui echipaj medical cu dotarea necesară la locul unde era pacientul aflat în stare critică, noul serviciu având atunci o singură maşină în dotare.
Echipajul care se deplasa pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă era condus de un medic pregătit în domeniul anesteziei şi terapiei intensive şi în domeniul medicinei de urgenţă.
Noul serviciu, numit SMUR - Serviciul Mobil de Urgenţă şi Reanimare, avea în dotare o singură maşină echipată pentru intervenţie rapidă, fără posibilitatea de a transporta pacientul, acest lucru fiind asigurat la vremea respectivă de o autosanitară a Serviciului de Ambulanţă.
SMUR a primit prima ambulanţă de reanimare în anul 1991, sub forma unei donaţii din Germania.
Şoferii ambulanţei SMUR erau studenţi ai Facultăţii de Medicină, medici sau voluntari ai Crucii Roşii din Târgu Mureş.
În octombrie 1991 a început o perioadă experimentală de şase luni, echipajul Serviciului Mobil de Urgenţă şi Reanimare fiind pus sub coordonarea operativă a Grupului de Pompieri Militari Mureş, care, în acea fază, asigura conducătorii auto pentru ambulanţa de reanimare şi spaţii de cazare şi instruire pentru personalul medical al SMUR.